v rubriki dogodki:
.. / / / 10.11.2004

Avtorski večeri v Klubu CD: Jure Pukl

V petek, 12. novembra, bo ob 21. uri v Klubu Cankarjevega doma nastopil saksofonist Jure Pukl z gosti. Gre za predstavitev ustvarjanja enega najbolj nadarjenih slovenskih jazzovskih glasbenikov. Jure Pukl se je glasbeno izobraževal v Mariboru, na Dunaju in v ZDA (Berklee College of Music, Boston) ter končal magisterij na glasbeni akademiji v Gradcu.

Z vidnimi uspehi se je udeleževal državnih in mednarodnih glasbenih tekmovanj; leta 1998 je dosegel drugo mesto na Slovenskem tekmovanju za mlade glasbenike, leta 2000 je bil finalist Mednarodnega tekmovanja saksofonistov Gustav Bumcke v Dortmundu v Nemčiji, leta 2001 si je prislužil štipendijo za Univerzo Beklee v Bostonu, leta 2003 pa prejel drugo nagrado jazzon na Slovenskem tekmovanju za izvirno jazz skladbo.

Igral je z mnogimi priznanimi glasbeniki, kot so Jeremy Pelt, Jamire Williams, Leo Genovese, Miles Griffith, Renato Chicco, Boško Petrovič in Lee Harper, ter zasedbami, kot so Big Band RTV Slovenija, Nouvele Cousine, Fool Cool Jazz Orchestra, Vienna Saxophone Quartet, Big Band Udine, Igor Lunder with Reeds in 4 Saxess.

Nastopal je na raznih prizoriščih v Bostonu, Amsterdamu, na Dunaju, v Zagrebu. Trstu, Ljubljani, Mariboru in Velenju.

Februarja 2004 je Jure Pukl v New Yorku posnel glasbo za novo zgoščenko, ki so jo poimenovali Serendipity.

Na posnetkih sodelujejo Jamire Williams, mlad, progresiven bobnar, ki mu napovedujejo bogato kariero in trenutno sodeluje z imeni, kot so Greg Tardy, Greg Osby, Jacky Terasson, Robert Glasper idr. Basist Massimo Biolcati, ki trenutno igra s Terencom Blanchardom in Paquitom D'Riviero; pianist Martin Reiter, dobitnik avstrijske nagrade Hans Koller Preis za mladega leva 2002 (Young Lion of the Year 2002); kot gosta pa v dveh skladbah nastopata trobentač Jeremy Pelt, ki je letos ze drugič zapored osvojil nagrado Rising star trumpet v reviji Downbeat, in Leo Genovese, ki je pravkar izdal prvenec pri vodilni mladi jazzovski založbi Fresh sound new talent.

Glasbo je večinoma napisal Jure Pukl, po eno skladbo sta prispevala Martin in Massimo, na albumu pa je tudi Puklova priredba Shorterjeve Iris.

Avtorski večer v Klubu CD bo začetek šestnajstdnevne turneje po Sloveniji, Hrvaški, Avstriji ter Srbiji in Črni gori, na kateri bo zasedba Jure Pukl Group predstavljala album Serendipity.

Klub CD, 1500 (brez statusa), 1200 SIT (s statusom).

Za abonente Cankarjevega jazza '04 30-odstotni popust (vstopnica 1.050 SIT)

Za Cankarjev Dom

Matjaž Ličer - avatar

Matjaž Ličer

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 140 člankov.

 - thumbnail