v rubriki dogodki:
.. / / / 06.09.2002

Bajaga prihaja v Križanke

V soboto, 14. septembra prihaja v ljubljanske Križanke legendarni Momčilo Bajagić - Bajaga s svojimi Instruktori. Kot posebni gostje se bodo pred Bajago predstavili Tabu, koncert pa se bo začel ob 20. uri.

Danes dvainštiridesetletni Bajaga je bil anonimni osemnajstletnik, ko je postal član takrat vzhajajoče Riblje čorbe, s katero se je v nekaj letih povzpel na vrh tedanje jugoslovanske glasbene scene. Z njo je posnel pet plošč ter bil avtor ali soavtor njenih velikih hitov, kot so Nemoj srećo, nemoj danas, Evo ti za taksi, Dva dinara druže, Ja sam se ložio na tebe in drugih, ki so postale kultne med oboževalci skupine.

V svojih najbolj ustvarjalnih letih je imel na zalogi še veliko pesmi, ki niso sodile v koncept Riblje čorbe, katere idejni vodja je Bora Đorđević. Tako se mu je spontano porodila zamisel o samostojni plošči, za katero je zbral skupino izkušenih beograjskih glasbenikov, posnel pa jo je kar v domačem studiju. Plošča Pozitivna geografija je izšla leta 1984 in naletela na zelo pozitiven odziv občinstva, ki je prepevalo Tekila gerila in ostale lahkotne hite. Delo na plošči je preraslo v spremljevalno skupino Instruktori, ki je imela svoj prvi nastop leta 1984 v zagrebškem Kulušiću. Zabava je postala posel po velikem zmagoslavju v znamenitem beograjskem Domu sindikata, kjer je navdušena množica skoraj uničila dvorano.

Uspeh na samostojni poti je povzročil trenja znotraj Riblje čorbe in čeprav ni nameraval zapustiti skupine, so ga odslovili 19. julija 1984. Za uteho je bil izbran za največjega rokerja leta, njegovi Instruktorji pa so se že pripravljali na snemanje druge plošče Sa druge strane jastuka. Bojazni so bile brezpredmetne, hiti 220, Dvadeseti vek, Zažmuri in Dobro jutro, đezeri so drug za drugim osvajali glasbene lestvice in ploščo so prodali v 350.000 primerkih.

Vrstili so se nastop za nastopom, turneje po takratni Sovjetski zvezi in Franciji, tako da so tistega leta našteli kar 120 koncertov. Sledil je polletni počitek po katerem je Bajaga začel delo na Jahačih magle. Zgodba se je ponovila, toda na obzorje so prihajali težki časi. Prvi znaki rastočega nacionalizma so se pokazali tri leta kasneje na koncertu v Splitu, kjer so skupino na odru zasuli s kamenjem in steklenicami. Šlo je za člane navijaške skupine Hajduka, ki pa so jih varnostniki spravili iz dvorane, tako da koncert ni bil prekinjen.

Po razpadu države je bil Bajaga reden gost diskotek po Evropi, kjer ga je čakalo hvaležno občinstvo, begunci iz tedaj krvave Jugoslavije. Med tem je razpustil Instruktorje, v drugi polovici devetdesetih let pa je spet zbral spremljevalno zasedbo za vse pogostejše nastope na področjih nekdanje skupne države. V zadnjih letih si je ponovno pridobil status prvorazredne koncertne atrakcije, poleg tega pa je pisal tudi za druge izvajalce, kot sta denimo Zdravko Čolić in Slađana Milošević.

Bajaga je pogost obiskovalec slovenskih odrov, piko na i pa bo udaril 14. septembra z velikim koncertom v legendarnih Križankah. Njegovi "zimzelenčki" so sestavni del življenj neke generacije, osvojili pa so tudi nova mlada srca. Obeta se torej nepozaben večer spominov in novih odkritij.

Bajaga - thumbnail

Bajaga