v rubriki dogodki:
.. / / / 07.01.2005

Dubioza kolektiv v Ljubljani

Srečanja s kvalitetno in urbano bošnjaško glasbo so bila, najsibo koncert ali CD izdaja, zadnja leta pri nas prej slučaj kot pravilo. Tokrat na oder ljubljanskega Orto kluba, 15.1, prihaja skupina Dubioza kolektiv iz Sarajeva.

Skupina je nastala leta 2003, v aprilu naslednjega leta pa je že zabeležila prvo istoimensko izdajo za založbo Gramofon iz Sarajeva. Album sta pospremila dva videospota. Nedavno, decembra 2004 pa je Dubioza Kolektiv predstavil EP "Open Wide", ki vsebuje dve neizdani pesmi, na katerih sodelujeta legendarni dub poet Benjamin Zephaniah in Mush Khan iz še bolj razvpite pakistansko-otoške skupine Fun-da-Mental.

Živa zasedba Dubioza Kolektiva, energična in vredna vaše pozornosti, namreč šteje 8 članov, od tega kar 4 vokale in seveda kitaro, bas, bobne in klaviature - sintetizator zvoka. Skupina se bo po povratku s priznanega nizozemskega festivala Eurosonic prvič ustavila v Ljubljani in nam predstavila zanimivo zmes duba, reggaeja, hard cora in bošnjaškega etno zvoka. Potrebno je omeniti, da so Dubioza Kolektiv, pa čeprav obstajajo komaj dve leti, igrali že povsod po BiH in v Atenah, sestavljeni pa so iz članov priznane skupine Ornamenti, za katere velja omeniti, da so uspešno sodelovali tudi z Adijem Lukovcem in tako rekoč preigrali celotno Evropo ter se mudili na večini priznanih festivalov. Na naših teve ekranih se bo (ali se je že) v teh dneh pričel predvajati spot ?Bring the System Down?.

 - thumbnail