v rubriki dogodki:
.. / / / 14.10.2004

Brant Bjork and The Bros. v Ljubljani

Na noč čarovnic v nedeljo, 31.10., bodo v ljubljanskem Ortu na ogled Brant Bjork and The Bros.. Brant Bjork se je v popularni glasbi ustoličil zlasti kot prvotni bobnar neprecenljivih puščavnikov Kyuss, pozneje pa precej let polnopravno zastopal še ene kalifornijske retrorockerje, sloveče Fu Manchu.

Vmes je na pogorišču Kyussov pomagal Joshu Hommeu pri zagonu znamenitega zvočnega cikla Desert Sessions ter s tem botroval vzniku tistih famoznih Queens Of The Stone Age. Basist slednjih, obritoglavi Nick Oliveri, s katerim sta skupaj rovarila že v Kyuss in nato se v Nickovem priložnostnem bendu Mondo Generator, se čedalje večkrat pojavlja v Brantovi zasedbi na odru (morda tudi v Ljubljani?!). Tam Bjorka ne boste videli za bobni, ampak bo v rokah držal kitaro ter mikrofon. Zanj to ni nič silnega, saj je vse štiri samostojne albume posnel po načelu "sam svoj orkester", z res malenkostno pomočjo zunanjih vpoklicev.

Z letošnjim "Local Angel" si je privoščil polakustično seanso pomirjujočega rocka, ki ga je zopet oplemenitil s svojim značilnim narativnim petjem, zraven pa navrgel svojevrstni, posrečeni predelavi Hendrixa in Ramones. Zibajoče, všečne ter razbremenjene pesmi nimajo prav dosti skupnega z nekdanjim stonerskim hrumenjem, a se kljub temu Brant še zmeraj pristeva med rockerje. Med bolj dovzetne, bi lahko dodali, saj na ploščah, ki jih zdaj izdaja kar pri lastni Duna Records, psihedelične hardrockovske podtone spretno prekriva z umerjenimi prvinami funka, novega vala, popa, jazza, južnjaskega rocka in še česa.

Kot kaže, Brant Bjork ni le izjemen bobnar in vsestranski glasbenik, temveč tudi povsem kompetenten glasbeni avtor. O tem se bomo prepričali kmalu, na noč čarovnic, ko bo pred vsemi veselo pometal z verzom: I'm your rock'n'roll commander!