v rubriki dogodki:
.. / / / 22.08.2003

Braul na Trnfestu

V ponedeljek, 25. avgusta bo zunanji oder Trnfesta gostil italjansko zasedbo Braul. Ime si je skupina nadela po demoničnem bitju iz mitološkega sveta Karavank (goratega severnega predela Furlanije). Braul je varuh piskra zlatnikov, ki je zakopan v ruševinah starega gradu. To bitje je že popolnoma zbledelo iz ljudskega spomina, ko so se člani skupine lotili raziskovanja nekega rokopisa iz sredine 19. stoletja, v katerem so ga ponovno odkrili.

To ime je torej za skupino Braul simbol ponovnega rojstva in ponovnega ovrednotenja furlanske kulture in tradicionalne glasbe. Umetniška smernica skupine je ustvariti nove vrednote znotraj tradicionalne glasbe. S poudarjanjem izročila in specifičnosti furlanske kulture želijo tradicionalno glasbo privesti v stik z moderno dobo. Kultura, ki se ne spreminja, bo zbledela, tista pa, ki se lahko notranje povsem prenovi in se približa ljudem, ne bo nikoli izumrla.
Skupina je bila ustanovljena leta 1989 in je sodelovala na številnih festivalih ljudske glasbe:
Folkest (mednarodni festival etno glasbe - Furlanija, Slovenija, Hrvaška, Koroška), Re Appenino Folk Festival (Reggio Emilia), Samonio's Celtic New Year's day (Milano), Dolomites Folk Festival (Belluno), Sete Sois Sete Luas (Pontedera, Pisa), Music in Villa (Brescia), Celtic Connection (Agrate Brianza, Milan), Trentino Girofolk (Trento), Concertosa (Padova); Nastopali pa so tudi na različnih srečanjih etno glasbenikov:
Verona, Bazzano (Bologna), Mirandola (Modena), Firenze, Souze d'Oulx (Torino), Buttrio's Folkclub (Udine) pa tudi v Nemčiji, Sloveniji in San Marinu.
S svojo glasbo so sodelovali v multimedijskih projektih v povezavi z likovnimi umetnostmi, gledališčem, filmom, modernim plesom in kulturnozgodovinskimi dokumetarnimi filmi.
Uvrščeni so bili na prvo mesto izmed 34 konkurentov, nastopajočih na italijanskem državnem tekmovanju perspektivnih glasbenih skupin Folkontest v Casalu Moferratu (Aleksandrija) leta 1999.
Doslej so izdali dve plošči: Prva, La corte di Lunas, je izšla leta 1997 in je prejela nagrado Moret d'aur (podeljuje jo združenje novinarjev) kot najboljša plošča etno glasbe v Furlaniji. Druga plošča, Ciarandis, je izšla leta 2001 pri Folkest records in je bila v večini glasbenih revij (World Music, Folk Bulletin, Keltika itd.) že takoj po izidu odlično sprejeta.
Skupina je bila povabljena v oddaje na mnogih TV in radijskih postajah, med drugim na RAI Udine in TeleCapodistria.
Braul so nastopili skupaj z glasbeniki kot so Vincenzo Zitello, Tre Martelli, Musicalia, Rosapaeda iz Italije, Phil Campbell in Tom McFarland ter Dordan z Irske, Bleizi Ruz, Foehn iz Velike Britanije, Gillian McDonald in Frank McLaughlin, Jan Bruce, Lorraine Jordan ter Tony McManus s Škotske, Esta iz Izraela, Llagres iz Asturije in FishHeads and Rice iz Združenih držav ter mnogi drugi.

 - thumbnail