v rubriki dogodki:
.. / / / 05.11.2000

Kafka vs. Dr. Green

Ta četrtek (9.11.) se bojo pod streho Gala hale na Metelkovi srečali Kafka in Dr. Green. Pri tem pa ne gre za srečanje slavnega pisca in doktorja z "dvoumnim" imenom, ampak za dvojni koncert zgoraj imenovanih skupin. Dr. Green bodo razveseljevali vse ljubitelje ska in njej sorodne glasbe, Kafka pa bojo skrbeli za ugodje hard corovske mladine.

Imena kot so Konanas, Domas, Gedas, Mindaugas, Verbaitis in Saragosa sama po sebi verjetno ne povedo kaj dosti, skupaj pa tvorijo celoto Dr. Green. Prihajajo iz glavnega mesta Litve, Vilniusa, kjer skrbijo za popoularnost ska glasbe. Tamkajšnja punk in ska scena ni zelo velika, saj se je začela praktično šele konec osemdesetih let in se bolj razvila po letu 1991, ko so dobili svojo neodvisnost in se odprli proti vzhodu. Nekateri člani so že prej sodelovali v drugih projektih, s preigravanjem ska glasbe pa so začeli prav v Dr. Green. Njihov opus sega od ska pesmi starejše šole pa do mešanice s punkom in hardcorom občasno začinjenim z jazzy in funky vložki. Leto po začetku delovanja (1997) izdajo svoje prve posnetke pod imenom Ska'n'go. Lansko leto pa izide še drugi album The Sounds of Black & White Radio, z dvočlanskim pihalnim oddelkom razširjeno zasedbo. Na turneji po zahodni Evropi so se kalili s St. Petrburškimi Spitfire, ki so pred kratkim navdušili Gala halo, tako da se obeta ponovna ska veselica.

Kafka so s svojim delovanjem začeli leta 1994 v Genovi. Pred tem si izkušnje nabirajo v različnih drugih skupinah, katerih zapuščina se kasneje nadaljuje v Kafka. To se pozna predvsem v njihovem začetnem obdobju, v katerem se držijo bolj klasičnih HC/punk smernic. Ta zvok je zabeležen na njihovem prvem izdanem nosilcu zvoka z naslovom Tensione del niente. S časom se njihov zvok spreminja, tako da jih danes lahko označimo kot new school hard core skupino. Glasba je veliko bolj agresivna, bolj metalizirana, čeprav se vmes najdejo tudi umirjeni emo vložki. Novi zvok je opažen na posnetkih iz leta 1996, ki jih preprosto naslovijo kar s Kafka. Po tem se odpravijo na krajšo turnejo predvsem po Italiji in Švici. Naslednje leto posnamejo malo ploščo Black out, po kateri spet izdatno koncertirajo po Evropi in sodelujejo še na nekaterih kompilacijah. Leta 1999 sledi mini CD Truths, ter naslednje leto split CD s Compact Justice. Vmes si pridno nabirajo izkušnje s koncerti po Evropi, kjer igrajo z vrsto manjših skupin, pa tudi z večjimi imeni kot so Earth Crisis, Indecision ali Kill Your Idols.

Domen Repnik - avatar

Domen Repnik

Redaktor ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 123 člankov.