v rubriki dogodki:
.. / / / 24.09.2009 12:39

Karandila Gypsy Brass Orchestra v Pekarni

Po nekajletnem premoru bomo na festivalu Etnika zopet gostili skupino vročih ciganskih trobent. Iz Bolgarije prihaja v mariborsko dvorano Gustaf v Pekarni v soboto, 26. septembra ena njihovih najslovitejših pihalnih zasedb, 13-članska Karandila Gypsy Brass Orchestra. Ime so si nadeli po hribu z gondolo, po višini primerljivim z našim Pohorjem, in ki je prav tako izjemno priljubljena izletniška točka prebivalcev stopetnajsttisočglavega spodaj ležečega mesta Sliven na jugovzhodu Bolgarije.

Nekaj mesecev po rojstvu benda v letu 1994 so že nastopili na znanem Romfestu v bolgarski Stari Zagori. Petnajst let kasneje je z njimi stotine nastopov po vsej Evropi. Prekrižarili so jo povprek in počez: od Stockholma do Palerma, od Antwerpna do Prage....
Glasbeno zajetje, iz katerega črpajo navdih za svojo muziko, predstavljata tradicionalna bolgarska ritmika in melodika, čutiti je vpliv glasbe Armencev ter v svetu glasbe in nasploh redko omenjanih Karakačanov. Posebej močan je vpliv arabske in turške glasbe, ki so ju po Balkanu raznesli vojaški trobilski orkestri Otomanskega imperija. Ti so imeli na bojnem polju vlogo svojevrstnega psihološkega orožja. Vojaški strategi so jih uporabljali za dvigovanje morale svojim ter uničevanje spodnjega perila nasprotnikovim vojakom. Otomanske janičarske pleh bande so v balkanskih srcih in da ne ugibamo kje še, pustile debelo sled in so predhodnica vseh kasnejših trobilskih bendov po Romuniji, Bolgariji, Makedoniji in Srbiji. Toda, da so pričeli zveneti resnično dobro, so jih morali v roke vzeti cigani in iz njih narediti poslovni model ter zavidanja vredno lukrativno dejavnost.
Poleg omenjenih muzik je Karandila v svoj zvok spretno vpletla tudi glasbeni drobir iz različnih koncev, tudi iz prekomorskih dežel; slišimo lahko namreč zven jazzovskega bebopa, pa swinga in afro-beata. Za aranžmaje je v bandi odgovoren frontmen Angel Ticheliev, strasten ljubitelj jazza, ki je njihovo glasbo tudi drugače precej moderniziral. Preboj v Evropi je skupina dosegla potem, ko jih je režiser Milan Ognyanov predstavil v dokumentarcu »Gypsy Summer« in ko so leta 2000 na italijanskem delu turneje spremljali Gorana Bregovića. Njihova priredba romske himne Djelem, Djelem, ki so jo posneli skupaj skupaj z pevko Mayo, je vključena na prvi od treh legendarnih kompilacij Balkanbeats. Jeseni leta 2002 je skjupina na belgijskem festivalu "Europalia 2002" predstavljala svojo državo in imela v dveh dneh kar sedem nastopov na sedmih različnih lokacijah. Tega leta se je skupini pridružila tudi priljubljena in nadarjena pevka Anita Christy , ki od takrat dalje z njimi redno nastopa.

Za Pekarno

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

 - thumbnail