v rubriki dogodki:
.. / / / 23.01.2003

Chris Eckman v Klubu Zakon

V klubu Zakon na Valentinovo prirejajo koncert glavnega kitarista in pevca glasbene skupine The Walkabouts iz Seattla. Chris Eckman je s svojo matično zasedbo, s svojo bivšo spremljevalko Carlo Torgerson in kot solo ustvarjalec posnel okrog 25 albumov, kar kaže na izredno plodnega avtorja.

Ko je v Sarajevu ljudstvo navijalo za Jureta Franka, se je nekaj prijateljev in glasbenih somišljenikov zbralo v Seattlu in začeli dolgo glasbeno pot. Ime skupine so vzeli iz filma Nicholas Roeg-a, Walkabout. Ker so drugo ploščo snemali že za znano založbo Sub Pop, se je skupino nekoliko krivično uvrščalo med grunge ansamble. Tega predalčka so se kmalu otresli, ko so prestopili iz založbe Sub Pop na založbo Sub Pop Europe, za poznavalce znano, da je ta založba sedaj poimenovana Glitterhouse, zanjo pa poleg skupine The Walkabouts snemajo še izvajalci, kot so na primer Hazeldine, Gary Floyd, in kajpak tudi Chris & Carla (distribucija Panika Records). Tej založbi so ostali zvesti vse do dandanes, z izjemo dveh albumov, ki so jih posneli za velikanko Virgin Records.

Njihov glasbeni izraz se je z leti spreminjal, tako so se na svojih začetkih precej spogledovali z folk glasbo npr. na albumu "New West Motel" prikazali svojo navezanost na Neil Younga, še močnejšo vez z ameriško folk tradicijo pa so nakazali z albumom priredb ameriških, recimo temu, folk skupin. Snemanje za Sub Pop Europe jih je postavilo na vodilno mesto novonastale evropske neodvisne založbe. Tako so si jih za dva albuma, "Devil's Road" ter "Nighttown" izposodili na že prej omenjeni Virgin Records, ki sta ena boljših v njihovi zgodovini. Na teh dveh albumih pokažejo svojo melanholično plat, z bogatimi aranžmaji, za kar jim priskoči na pomoč filharmonija iz Varšave. Ker tržno za širše občinstvo niso bili zanimivi so se od založbe poslovili in se vrnili k Sub Pop Europe, ki pa se je do takrat že preimenovala v Glitterhouse.

Na zadnjih albumih se deloma odpovejo bogatim aranžmajem, kar daje njihovemu razvoju novo noto, namreč ta preobrazba pusti skladbam dihati globje, raziskovati impresivnost njihove glasbe na nov način. To nakaže album "Trail of Stars". Na naslednjem albumu "Train Leaves At Eight", kot odgovor na svojo ploščo na kateri so obdelali ameriške folk pesmi obdelajo nekatere evropske avtorje, med katerimi se znajde tudi Vlado Kreslin, z priredbo "Tiste črne kitare", ki se preimenuje v "That Black Guitar", med drugimi pa predelajo še Gorana Bregovića, Jacques Brela,...

Lani Chris Eckman s svojo matično skupino izda še album "Ended Up a Stranger", ki ga predstavijo tudi v Ljubljani, kjer je Chris nastopil že precejkrat, ali z Walkaboutsi ali pa v duetu s Carlo. Mimogrede, eden izmed "legalnih bootlegov" Chrisa in Carle za založbo Glitterhouse je bil posnet tudi v Ljubljani.

Med ustvarjanjem za svojo matično skupino Chris s Carlo posname nekaj albumov, ki so pravzaprav skoraj Walkabouts albumi, saj na njih sodeluje mnogo članov matične zasedbe, kot tudi običajni gostje npr. iz skupine REM. Chris izda tudi solo album, kot še eno nakazilo na vezanost na naš prostor pa je sodelovanje na zadnji plošči naših znancev The Bambi Molesters, kjer z basistko Lado Furlan odpoje pesem "Ice & Pinewood Trees".

V intimnem ozračju dvoranice kluba Zakon, se nam obeta solo koncert Chrisa Eckmana, ki Vam ga toplo priporočam. Ker pa je splošno znano, da je dvoranica mala in ker bo število vstopnic omejeno, Vam priporočam, da na prizorišče pridete dovolj zgodaj. Vljudno vabljeni!

Klub Zakon na Vrhniki, 14.02.2002 ob 22.00

Vstopnina: člani KVŠ 500 SIT-nih, nečlani KVŠ 1000 SIT-nih

Silvij Skok

Chris Eckman v klubu Zakon - thumbnail

Chris Eckman v klubu Zakon