v rubriki dogodki:
.. / / / 13.11.2009 00:05

Damir Avdić in ŠKM banda na Vrhniki

V soboto, 14. novembra se bosta na zaključku gledališkega festivala Cankarjada v klubu Zakon na Vrhniki nastopila Damir Avdić in ŠKM banda.

Damir Avdić – bosanski psiho je umetnik besede. Ostre kot britev, neposredne kot strel v glavo, iskrene kot srce. Zareže jo z grobim, močnim kitarskim rifom. Brez kompromisov in iluzij. Njegova beseda je žilava, napeta, drzna in resnična. Pove jo s psihotičnim, vampirskim pogledom. Njegovi nastopi so neizprosni. Silovita predstava korajžnega človeka.
Že v 90. letih je pritegnil pozornost s trdo in pravoverno punkrockovsko skupino Rupa u zidu, ki je izdala prvenec še pred vojno v Bosni, med vojno pa nanizala še dve izdaji. Posebej izstopa surov koncertni Laku noć pacienti z dvodnevnega Zgaga Rock Festivala leta 1996, ki je med mnogimi navdušil tudi legendarnega kalifornijskega radijskega didžeja Phila Dirta.
Čeprav Rupa u zidu ni razpadla, je danes Damir Avdić sam. Sam s svojim orjaškim vokalom in močno kitaro. Pri zagrebški neodvisni založbi Slušaj najglasnije je izdal prvenec ... od trnja i žaoka, ki je svojevrstni soundtrack k romanu Na krvi ćuprija (Most na krvi), ki z jeklenim bošnjaškim slengom pripoveduje zgodbo o vojnem in povojnem času v Bosni med letoma 1992 in 2002. Marca 2008 pa je izšel njegov drugi album Mrtvi su mrtvi. Ta je še neposrednejši in nič manj surov kot njegove koncertne predstave. Roman Na krvi ćuprija je v obliki monodrame z Damirjem Avdićem in pod producentsko taktirko Marka Bulca oktobra doživel odrsko postavitev v gledališču Glej.
Damir Avdić je vse v eni osebi – pevec, pesnik, kitarist, bend, kantavtor, performer, pisec, mislec. Vse počne iz srca. S trezno glavo. Zmeraj udari naravnost v jedro problema. Do obisti razkrinka banalnost današnjega sveta.

Začetki ŠKM bande oz. Štefan Kovač Marko bande segajo v leto 2000, ko so se zdajšnji člani prvič zbrali v eni izmed beltinskih garaž. Po nekaj koncertih ter prihodih in odhodih članov se je (do)končno oblikoval kvartet, ki si je nadel ime po lokalnem junaku, partizanu Štefanu Kovaču Marku.
ŠKM banda je v preteklih letih našla in izoblikovala svojstven glasbeni stil. Instrumentalna fuzija rocka, jazza, funka, noisa in hardcora s postrockovskimi zametki, ki jo ustvarjata dve prepletajoči se kitari na eni ter nabasano zabobnana ritem sekcija na drugi strani, v poslušalcu zbudi še tako represirano čustvo in ga popelje na potovanje čez zasanjano reko Muro, preko poljan prekmurske ravnice vse do markeče njive z ven štlečim auspuhom.
Konec leta 2005 je pri založbi God Bless This Mess Records izšel prvenec Patentat, ki je bil uvrščen med deseterico najboljših albumov leta po izbiri tako poslušalcev kot strokovne žirije Radia Študent.
Februarja 2008 je izšel njihov drugi album Šamar Janka, ki je kolaž dvoletnega ustvarjalnega obdobja beltinskega kvarteta. Skladbe na tem albumu so bolj dodelane in »žestoke«, a še vedno imajo značilni ŠKM-jevski zvok. Album je bil uvrščen na drugo mesto najboljših albumov leta 2008 po izbiri poslušalce in žirije Radia Študent.
Skupina ima za sabo lepo število nastopov po slovenskih odrih in festivalih ter tri turneje po državah bivše Juge. Fantje pa se trenutno še pripravljajo na jesensko-zimsko evropsko turnejo.

Vstop prost

Za klub Zakon

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

ŠKM banda /vir: ŠKM - thumbnail

ŠKM banda /vir: ŠKM