v rubriki dogodki:
.. / / / 10.01.2001

Cyrano de Bergerac v MGL

Zgodovinski lik Cyranoja - libertinca, bleščečega satirika in viteza - je v istoimenski komediji konec 19. stoletja opisal Edmond Rostand. V Mestnem gledališču ljubljanskem (MGL) bo v četrtek, 11. januarja, ob 19.30, na velikem odru premierna uprizoritev Cyranoja de Bergeraca, v kateri bo kot glavni lik nastopil lanskoletni Severjev nagrajenec Gašper Tič.

Ostala vogala dramskega trikotnika je režiser Dušan Jovanovič, po kakih petih letih spet v MGL-ju, zaupal Tanji Ribič, ki bo podoživela Roksano, in študentu AGRFT-ja Juriju Zrnecu, ki bo nastopil v vlogi Kristijana.

Posebnost produkcije je sodelovanje kar celega akademijskega letnika igre, tako da se bo na odru "pomerilo" približno enako število profesionalcev, članov hišnega ansambla, in študentov. Nad sodelovanjem sta bila na predstavitvi premiere navdušena tako direktor in umetniški vodja MGL-ja Boris Kobal kot tudi dekanica AGRFT-ja Meta Hočevar. Hočevarjeva pri Cyranoju sodeluje kot scenografka, kostumografka je Bjanka Adžič Ursulov.

Romantični, emocionalni Rostandov zamah, predstavljen v briljantnem, kongenialnem prepesnjenju Otona Župančiča, pomeni za vse gledališčnike, ki se bojo z njim ukvarjali, izjemen izziv. Zahtevnost uprizoritve nas vse vabi, vznemirja in obvezuje. Ob misli na bleščeče monologe v sočnih Župančičevih verzih nam zastaja dih. Tisti, ki so daljšega gledališko-zgodovinskega spomina, se bodo spustili v primerjave z nekdanjimi slovenskimi in tujimi uprizoritvami. Morda celo s filmi. Drugi bodo občudovali preciozno likovnost francoskega zgodnjega baroka, tretji pa ostrost prislovično zahtevnega historičnega sabljanja in hkratnega bleščečega verbalnega obvladovanja verza, četrti se bodo razjokali ob Cyranojevem tragičnem žrtvovanju, ko bo v Kristianova usta polagal ljubezenske izjave, namenjene Roksani.

Vir: STA in MGL
Foto: (c) MGL

Za MGL

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

Cyrano de Bergerac - thumbnail

Cyrano de Bergerac