v rubriki dogodki:
.. / / / 23.11.2004

Dälek se vrača

Za konec leta se v Ljubljano, 8. decembra v Channel zero na Metelkovi in 10. decembra v MC Velenje, namreč prihajajo povratniki Dälek, tukajšnji koncertni favoriti in eden nosilnih stebrov naprednega ameriškega hip-hopa.

Njihova četrta plošča "Absence" izide 8. 2. 2005 pri Mike Pattonovi Ipecac Recordings, svojo kulturno širino pa boste lahko pokazali že natanko dva meseca prej, ko bodo Dälek tod opravili eno izmed redkih, docela ekskluzivnih večernih pridig tostran Atlantika.

Will Brooks alias Dälek se že od mladih ust udinja hip-hop načelom, sprva je deloval kot DJ, nato pa je pograbil za mikrofon. S sošolcem in kameradom Alapom Mominom (The Oktopus) sta kmalu zatem, ko sta pričela šariti po samplerju v Oktopusovem domačem studiu, ugotovila, da imata podobne težnje. Obenem pa sta spoznala tudi, da hočeta v svojo kremenito hip-hop zlitino vnesti raznovrstne glasbene učinke, ki sta jih pobirala iz vseh oglov. Seveda sta primarni navdih poiskala v starem, surovem gobezdanju bendov Public Enemy, Boogie Down Productons in Eric B. & Rakim, vendar ob tem ne smemo zanemariti njunega marljivega vsrkavanja krautrocka, jazza, salse, psihedelije, elektronike, beatnikov ter afriške in azijske godbe. Latentna heterogenost Dälekovih zvočnih monologov se ne odslikava samo v dvoumnih, izzivalnih naslovih plošč, ampak tudi v docela kompaktni partituri eksperimentalno zastavljenih kompozicij. Za še večjo širjavo svojih razvejanih stvaritev sta Dälek in Oktopus angažirala Hsi-Chang Lina (DJ Still), ki je dvojico očaral (kot prednastopajoči) na gramofonih, poleg tega pa je ducat let porabil za klasično urjenje na kontrabas.

Že zgolj rasna sestava nam priča o odprtosti skupine, potrditev pa nedvomno dobimo skozi njihovo večplastno zvočno tvarino. Dälek skušajo narediti tisto, kar so nekoč počeli stari mojstri "nakladanja". Hip-hopu skušajo povrniti svobodni duh, ki je z leti vse bolj izginjal in hlapel. V sodobni glasbi pogrešajo drznost, provokativnost, neotesanost, spontanost, pristnost, sporočilnost. In niso edini. So pa med redkimi, ki jih ni pogoltnila nevarna glasbena industrija.

Röblek

 - thumbnail