v rubriki dogodki:
.. / / / 24.05.2009 11:54

Murcof v Cankarjevm domu

Fernando Corona alias Murcof, varovanec londonske založbe The Leaf Label, se je s sublimnim povezovanjem avantgardne elektronike in klasične glasbe uveljavil kot eden najbolj uglednih in vplivnih inovatorjev sodobne elektronske glasbe.

Na svetu trenutno ni glasbenika, ki bi mu uspevalo klasično in avantgardno elektronsko glasbo povezovati tako inovativno in subtilno, kot to že skoraj celo desetletje dela Murcof. Formulo, ki bi lahko hitro izzvenela kot pretenciozni kič – sempli klasične glasbe v kombinaciji z minimal tech-house ritmi in elektronskim procesiranjem – uspe mehiškemu glasbeniku preobrniti v odličen umetniški presežek. Prvenec Martes iz leta 2002 je zajemal vzorce iz del skladateljev, kot so Arvo Pärt, Henryck Górecki in Giya Kancheli, njegov naslednik pa gre že stopnjo naprej v kreativnem procesu – album Remembranza (2005) spaja zvoke klavirja, harfe in godal – posnete posebej za to priložnost – v veličastno suito misteriozne melanholije za današnji čas.

V Sloveniji se Murcof v ponedeljek, 25. maja, premierno predstavlja v Cankarjevem domu, s skladbami s svojih zadnjih albumov Cosmos in The Versailles Sessions ter še neobjavljenimi deli.

Za Cankarjev dom

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

Murcof /vir: Cankarjev dom - thumbnail

Murcof /vir: Cankarjev dom