v rubriki dogodki:
.. / / / 21.06.2002

Dalaj Lama v Sloveniji

Društvo za podporo Tibetu je tudi to pot povabilo in organiziralo obisk Dalaj Lame v Sloveniji, kjer se bo mudil od 4. do 6. julija 2002. Dalaj Lama prihaja v Slovenijo na povabilo Univerze v Ljubljani, ki mu bo ob tej priložnosti tudi podelila naziv častnega senatorja.

V času tridnevnega obiska bo imel dve predavanji; O etiki za novo tisočletje za profesorje ter akademike Univerze in O moči sočutja za širšo javnost. Seveda pa bo njegov obisk spremljalo veliko število spremljevalnih dogodkov od risanja peščene mandale do raznih drugih kulturnih dogodkov. Podroben program, pa si lahko ogledate spodaj.
Program obiska Dalaj Lame
Moč sočutja
Park Tivoli, Ljubljana
Sobota, 6. julij 2002
Ob 8.00
Vstop prost.

Predavanje o moči sočutja bo v soboto, 6. julija 2002 ob 8.00 na travniku v parku Tivoli ob tivolskem bazenu. Uvedel ga bo krajši kulturni program tibetanske pevke Namgyal Lhamo, obredno petje tibetanskih menihov, ki bodo v Sloveniji že od 26. junija, ter slovenska pevka Ljoba Jenče. Prihod Dalaj Lame, ki prav na ta dan praznuje svoj 67 rojstni dan, se pričakuje okoli 9.00.


Mandala Bude sočutja
Slovenskem etnografskem muzeju, Metelkova 2, Ljubljana
Od srede, 26. junija do sobote, 6. julija
Od 10.00 do 20.00. Vsak dan razen v ponedeljek.

Pet menihov iz mesta Pokhara v Nepalu bo v Narodni galeriji izdelovalo peščeno mandalo Čenreziga, Bude sočutja, ki ga po izročilu tibetanskega budizma pooseblja Njegova svetost Dalaj Lama. Menihi jo bodo obredno razdrli po predavanju Dalaj Lame v soboto, 6. julija ob 18.00 v Narodni galeriji.
Spremljevalni program
Sreda, 26. junij
Slovenskem etnografskem muzeju, Metelkova 2, ob 10.00
Mandala Bude sočutja
Začetek izdelovanja peščene mandale

Četrtek, 27. junij
Slovenskem etnografskem muzeju, Metelkova 2, ob 18.00
Srečanje z menihi

Petek, 28. junij
Slovenskem etnografskem muzeju, Metelkova 2, ob 18.00
Kalačakra
Predavanje Matjaža Trontlja, predsednika Društva za podporo Tibetu, o najvišjem budističnem tantričnem ritualu, ki se bo prvič zgodil v naši bližini, v Gradcu, od 11. do 23. oktobra, in ga bo vodil Njegova svetost Dalaj Lama.

Kavarna Pločnik pri Tromostovju, ob 21.00
Nastop menihov

Ponedeljek, 1. julij
Mestno gledališče ljubljansko, ob 20.00
Obredno petje tibetanskih menihov
in Mira Omerzel - Mirit ter ansambel Vedun
Menihi bodo izvajali posebno zahtevne tehnike grlenega petja, ki so sestavni del budističnih obredov. Pri molitvi uporabljajo doneče petje, pri katerem lahko en pevec hkrati zapoje dva ali celo tri glasove. Glasba je integralni del tibetanskega budizma ter ima funkcijo harmoniziranja in vzpodbujanja pozitivnih stanj uma. Napevi se razvijajo počasi, saj glasovi posameznih menihov preidejo v gosto polifono strukturo, podprto z zvoki različnih tolkal, bobnov, rogov in zvončkov.

Pred nastopom menihov bodo Mira Omerzel - Mirit in ansambel Vedun predstavili tibetanska glasbila ter njihovo rabo v posvetnem in obrednem življenju.

Torek, 2. julij
Slovenskem etnografskem muzeju, Metelkova 2, ob 18.00
Lama Shenpen
Učenja francoskega lame o potrpežljivosti.

Sreda, 3. julij
Slovenskem etnografskem muzeju, Metelkova 2, ob 18.00
Geshe Tenzin Dhargye
Učenja tibetanskega lame o Njegovi svetosti Dalaj Lami, ki s stališča tibetanske kulture in budistične filozofije pooseblja Budo sočutja.

Gregor Zalaznik - avatar

Gregor Zalaznik

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 15.06.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 233 člankov.

Dalaj Lama - thumbnail

Dalaj Lama