v rubriki dogodki:
.. / / / 13.12.2004

Danes in jutri na Animateki!

Mednarodni festival animiranega filma Animateka: Re-Drawing Europe 2004 je tik pred pričetkom! Danes, v ponedeljek, 13. decembra ob 16.10 si lahko ogledate predpremiero celovečernega animiranega filma Kiriku in čarovnica, ki ga je festival Animateka pripeljal v Kinodvor v začasno distribucijo. Tekmovalni program festivala Animateka se začne jutri. Program za danes in jutri si oglejte spodaj.

PONEDELJEK, 13. DECEMBER

PROGRAM:
16.10: Festivalska predpremiera
Kiriku in čarovnica
(Kirikou et la sorcičre, r Michel Ocelot), Francija/Belgija/Luxemburg, 1998, 71', slovenski podnapisi

Izjava režiserja:
-Ideja filma izhaja iz zahodnoafriške pripovedi, ki sem jo prebral pred nekaj leti. Začetek pripovedi in razplet zgodbe sta v meni nekaj vzbudila, začel sem si zapisovati opombe in v glavi že razvijal celovečerni film. Na začetku zgodbe majhen otrok spregovori, medtem ko je še v maternici, in zahteva svoje rojstvo. Mama z enako trmo dovoli otroku, da se sam rodi. Potem se, v nasprotju z ostalimi vaščani, sooči s čarovnico, namesto, da bi sprejel in se bal avtoritete njenih nadnaravnih sil in vaščane nazadnje osvobodi iz zlobnih ženskih krempljev..."
Michel Ocelot

Film afriških barv in vzdušja bo na programu Kinodvora do 2. januarja 2005.

TOREK, 14. DECEMBER

PREDDVERJE KINODVORA DOBI NOVO PODOBO: razstava ilustracij in stripov Danijela Žežlja

Danijel Žeželj, na Hrvaškem rojen avtor, je v svoji dvajsetletni karieri ustvaril ogromno število ilustracij in stripov. Njegove ilustracije najdemo na posterjih, na naslovnicah knjig, cd-jev in plošč. Žežljeva dela se množijo z nezmanjšano hitrostjo in število evropskih ter ameriških revij, ki še niso predstavile Žežlja na svojih straneh, naglo upada... več informacij o avtorju na tejle spletni strani.

PROGRAM:
16.10 Žirija se predstavlja: Socializacija bika?, r Milan Erič in Zvoko Čoh, Slovenija, 1998, 78'
20.10 Otvoritev festivala: tekmovalni spored I
22.10 Kiriku in čarovnica

Prvi član žirije, Milan Erič, se bo predstavil s prvim in zaenkrat tudi edinim slovenskim celovečernim animiranim filmom, ki sta ga naredila z Zvonkom Čohom, Socializacija bika?.

Festival bo uradno otvoril performans Danijela Žežlja, ki bo v preddverju Kinodvora zrisal stripovski kader v živo, ob glasbeni spremljavi bobnarja Marjana Staniča.

Sledila bo projekcija prvega tekmovalnega sporeda, na kateri bo prikazanih 13 kratkometražnih animiranih filmov, ki se potegujejo za Mobitelovo nagrado za najboljši film po presoji mednarodne žirije.

Po predstavi bo v režiji Ambasade Republike Madžarske v Ljubljani še zakuska.

DRUŽENJE:

23.00 Lounge in plesni večer

V Klubu Gromka bo razne muzike vrtel gostujoči avtor DJ Daniel Šuljić - eksperimentalna elektronika, stari reggae, r´n´b, rap, dance floor, stari mojstri, mojstrice, boljkone v lounge preobleki ...

Za Animateko

Matjaž Ličer - avatar

Matjaž Ličer

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 140 člankov.

Kiriku in carovnica - thumbnail

Kiriku in carovnica