v rubriki dogodki:
.. / / / 15.02.2004

Darkwood Dub - dvakrat v Sloveniji!

Na krajši slovenski turnejio se bodo v kratkem mudili Darkwood Dub - enkratna povezava elementov jazza, funka, rocka in dub-ska-reggae ritmov. Tako bodo v petek, 27.2., nastopili v Domu svobode v Trbovljah.

Družbo pa jim bosta delala še Miss Bee in Red Five Point Star. V soboto, 28.2., pa bodo na ogled v Gala hali na Metelkovi.

Darkwood dub veljajo za eno najnaprednejših glasbenih skupin s področja bivše Jugoslavije. Celih 10 let so Darkwood dub delovali predvsem kot studijski bend, ki je filmske in gledališke režiserje redno dopolnjeval z glasbenimi podlagami, ki so vedno znova prejemale najprestižnejše nagrade v kategorijah animiranega, kratkega in dokumentarnega filma. Kljub velikem zanimanju so se Darkwood dub javnosti le redko predstavili kot koncertna skupina, kar je v Beogradu in okolici vzbujalo posebno stopnjo evforije. Bili so najpopularnejši bend, ki ga medijska izpostavljenost ni niti malo zanimala.

Njihova koncertna pot se je pravzaprav začela ob prehodu v novi milenij, ko so Darkwood dub organizirali prvo turnejo z naslovom ?Nije ljudsko čutati?, ki je bila posvečena problemu dušenja neodvisnih medijev s strani Miloševičevega režima. Februarja 2000 so tako razprodali beograjsko dvorano Dom sportova, kar je bil takrat tudi največji uspeh v koncertnem obdobju skupine. Avgusta 2000 so organizirali še drugo koncertno turnejo z naslovom ?Vreme je?, s katero so skušali animirati tradicionalno neaktivne mlade volivce, da pristopijo k prihajajočim predsedniškim volitvam. Rezultati kampanje so postali očitni že mesec dni kasneje. Podobno so decembra istega leta organizirali turnejo zaradi volitev v republiški parlament, ki je nosila slogan ?Upotrebi ga? s simbolom velike slike možganov na sceni. Tekom leta 2000 so Darkwood dub razbijali novo nastale meje med bivšimi Jugoslovanskimi republikami in odprli pot kulturnim izmenjavam med njimi, nastopajoč v Zagrebu, Skopju, Ljubljani (festival Novi rock) in Sarajevu. Leta 2001 pričnejo s konstrukcijo lastnega studija ?Elektro pionir?, v katerem posnamejo najnovejši album ?Život počinje u tridesetoj?, ki je leta 2002 objavljen pri založbi B92. Pripade jim čast, da otvorijo prvi EXIT festival v Novem sadu. Oktobra 2002 v Beogradu zaključijo prvi del promocijske turneje s tremi razprodanimi koncerti v Domu omladine, njihovo novo internetno stran www.darkwooddub.com je v 200 dneh obiskalo prek 20.000 ljudi, ?Život počinje u tridesetoj? pa je bil proglašen za najboljši album leta 2002.

 - thumbnail