v rubriki dogodki:
.. / / / 30.04.2004

Dead Moon v Ortu

V Ljubljano spet prihaja najlegendarnejša skupina ameriškega underground rocka, ki jo je v prejšnjih letih dodobra spoznala tudi slovenska publika, skupina Dead Moon!!!! Koncert bo v petek, 7. maja 2004 v Orto klubu v Ljubljani.

Zametki te, po mnenju marsikoga, največje underground rock skupine na svetu, segajo dobrih 30 let nazaj, ko je pevec, kitarist in avtor večine skladb Fred Cole začel svojo glasbeno pot s rhythm'n'blues skupino Deep Soul Cole. Tej prvi Fredovi glasbeni izkušnji je sledilo sodelovanje s številnimi bendi (Lords, Weeds, Lollipop Shoppe, Zipper, King Bee, Rats, Western Front), od katerih nobeden ni prebil kultnih in lokalnih ameriških okvirov.

Prelomno leto za Freda in rokenrol pa je leto 1988, ko Fred s svojo ženo, basistko in pevko Toody (skupaj sta nastopala že v skupini Rats) in bobnarjem Andrewom Loomisom sestavi Dead Moon. Skupina je v prvih osmih mesecih obstoja objavila sedem albumov (poleg številnih malih plošč) v ?samožalozbi? Tombstone Music - plošče so bile posnete na Fredovi domači opremi in v izključno MONO izvedbi. Leta 1990 so Dead Moon pričeli sodelovati z nemško založbo Music Maniac Records, katera je izdala tudi njihovo drugo koncertno ploščo ( prvo LiveEvil je prav tako izdal Music Maniac) z naslovom Hard Wired In Ljubljana. Plošča je bila v celoti posneta (seveda v MONO tehniki) med njihovo lansko in predlansko evropsko turnejo, velik del materiala pa je bil, kot je razvidno že iz samega naslova, posnet na njihovem ljubljanskem nastopu leta 1995 v Študenskem naselju. Poleg 20-tih odličnih koncertnih posnetkov ploščo krasi tudi tipično črno-beli ovitek z obrisi ljubljanskega Gradu v ozadju.

Prepričjivost posnetkov dokazuje sicer znano dejstvo, da so DEAD MOON izredna koncertna atrakcija, najprepričljivejši na odru, kjer se zabavajo vsaj toliko kot občinstvo ter brezbrizno in spontano razdajajo svojo rokenrol energijo!

Za Orto klub

Borut Marinko - avatar

Borut Marinko

Zunanji dopisnik ŽVPL, ki je od 09.10.2000 na ŽVPL-u skupaj objavil 220 člankov.

Dead Moon po koncertu - thumbnail

Dead Moon po koncertu