v rubriki dogodki:
.. / / / 06.11.2003

Degenerate Art Ensemble

Degenerate Art Ensemble je multidisciplinaren big-band-garažni orkester, predan ustvarjanju novih mejnikov, umetniških del, v katerih se glasba prepleta z drugimi mediji. Za jasno predstavitev svojega visokoenergetskega repertoarja z osupljivo metaforiko gibalnega gladališkega ansambla ter inspiracijo v nemem filmu so ti t.i. "degenerirani umetniki" iznašli edinstven, strasten in neobdelan umetniški jezik.

Med ustvarjalci, ki so v preteklosti preizkušali meje umetnosti z DAE, so različni predstavniki sodobne umetnosti, tako kitarist Bill Frisell, inovativni skladatelj Bright Sheng, Amy Denio (Billy Tipton Memorial Saxophone Quartet), Eyvind Kang, sodelovali pa so tudi s krogom Unid Circle Rekkids in Tzadik (založba Johna Zorna).

Nastopi v Sloveniji:

torek, 11.11. ob 22h, Klub GROMKA, Metelkova mesto, Ljubljana, 1000 SIT

petek, 14.11. ob 22h, Gustaf, PEKARNA, Maribor

sobota, 15.11. ob 21h, PLESNI FORUM, Celje

Performans "Dreams from wounded mouth" bodo DAE predstavili:

v četrtek, 13.11. ob 21h, KUD France Prešeren, Ljubljana, 1500 SIT

"Dreams from wounded mouth" je intenzivna mešanica japonskega "butoh plesa", fizičnega gledališča in žive glasbe. Predstava, v kateri se z glasbo Degenerate Art Ensemble ter performansom igralsko-plesnega para prepletajo solistične plesne točke mojstrske koreografinje Haruko Nishimura (Japonska), odkriva nenavadne sanjske slike mladega dekleta, ki odrašča. Glasba in ples sta v "Sanjah" neločljiva, glasbeniki so oblečeni v kostume, njihovi gibi so del koreografije, instrumenti, na katere igrajo, pa so pritrjeni na hrbte plesalcev. Zvoke ustvarja kombinacija ročno izdelanih glasbil in klasične zasedbe s harmoniko, kitaro, basom, violo, trobento in tolka

Skupna vstopnica za koncert v Gromki in performans v KUD France Pprešeren 2000 SIT!


-... Njihova umetnost je nasilno čudovit, strasten svet ...? (Stranger, Seattle)

-Radikalen, klasičen free jazz thrash noise, zaigran z orkestrsko finostjo in predirljivo energijo.? (Willamette Week, Portland)

-Plesalka in devetčlanski glasbeno-plesni ansambel ustvarjata izven vseh glasbenih in plesnih konvencij. Pripovedi nadrealističnih zgodb so presunljive, ljubke in duhovite. Nepredvidljivost je dosežena, skrivnostna mitologija rojena...? (Berliner Morgenpost)

- ... gromka in neusmiljena odrska prezenca ...? (Matte Magazine)

 - thumbnail