v rubriki dogodki:
.. / / / 31.01.2001

En Knap napoveduje Popoln korak?

1. februarja bo v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma premiera plesne predstave Popoln korak?. Plesalec in koreograf Iztok Kovač je z mednarodno skupino En knap ter sodelavci pripravil že dvanajsto koreografijo za oder. V njej se je po mnogih letih plesnega raziskovanja vrnil k osnovam plesa, h koraku. Osnoven korak, iz katerega izvira pet pozicij za balet, je lasten vsem plesalcem in se skozi stoletja ni spreminjal. Je pa vsaka doba in vsaka osebna tehnika doprinesla nove plesne interpretacije. Tudi skupini En knap.

Iztok Kovač, ki je ustanovitelj En knapa, je prestopil meje slovenskega plesnega prostora in se uveljavil tudi v tujini. Njegova plesna pot je šla preko standardnih plesov, jazz baleta, vzhodnjaških gibalnih tehnik ter športnih prvin vse do različnih oblik plesnega gibanja. Svoja raziskovanja ni končal pri izpovedovanju neke zgodbe, temveč je večino svojih koreografij podredil doseganju meja telesnih zmogljivosti. Skozi prve predstave se je izoblikovala njegova plesna poetika, za kar je bilo nujna ustanovitev skupine. En knap torej ni samo skupina plesalcev, temveč jo izoblikuje predvsem način ustvarjanja in plesnega giba.

Nastala je kot "posledica" plesnega projekta Razširi krila (Slon nerodni), ki je bil predstavljen leta 1993 v produkciji belgijskega Klapstuk festivala v Leuvenu. Pred tem je Kovač ustvaril predstave: Vse kar ste že vedeli o sebi, pa ste pozabili (1988), Movens (1990), Vso srečo ti želim (1991), Kako sem ujel sokola (1991).

Kovačeva tehnika vseskozi sloni na glasbi ali se z njo vsaj inspirira. V tem je bila zanimiva lanskoletna Kovačeva koreografija Emanatio Protei, v kateri je šlo za večer sodobnega plesa in sodobne glasbe. Glasbo sta prispevala Vinko Globokar in Uroš Rojko, ki je skladatelj tudi zadnje predstave. Izvirna Rojkova glasbena kompozicija Obličje vetra je sestavljena iz treh sorodnih del: Ritualities, Anatraum ter Mo/Ten/Tion, ki je bila v procesu nastajanja dopolnjena z glasom Aleš Hadalina, z ritmi saksofona, bas kitare ter glasbenimi posnetki trboveljske ljudske dediščine, od koder prihaja Iztok Kovač. Poleg Kovača v Popolnem koraku? plešejo še: Maja Delak, Rebecca Murgi, Rosalia Ortega Fernandez, Aleš Hadalin in Mike Winter.

Vprašanje predstave naj bi torej bilo, ali korak sam pripelje plesalca do perfektnega giba ali ga mora uskladiti s svojo emotivnostjo in znanjem? In kaj je pomebnejše: popolni korak ali plesni trend, ki ga narekuje umetnost?

Ponovitvi predstave bosta 2. februarja in 6. marca v Ljubljani. Mednarodno premiero bo Popoln korak? doživel na odprtju festivala Tanz Bremen 2001, ki bo 2. marca v Bremnu.

Foto: (c) Dejan Habicht

Barbara Rigler - avatar

Barbara Rigler

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 18 člankov.

Popoln korak - thumbnail

Popoln korak