v rubriki dogodki:
.. / / / 19.09.2001

Demolition Group odpirajo ExPonto

V torek, 25. septembra bodo Demolition Group nastopili v ljubljanskih Križankah, kjer bodo odprli že osmi multimedijski festival ExPonto (le ta se bo dogajal od 25.9. do 4.10 v Ljubljani). Na koncertu se bo v vlogi ogrevalne skupine predstavila skupina LeeLooJamais, ki bo predstavila svoj debitantski album Pod vplicom. Koncert se bo začel ob 21 uri.

Pri novem albumu Bič Luč+Upanje so Demolition Group odstopili od marsikaterega principa, ki so ga uveljavili na svojih zadnjih dveh albumih:namesto menjavanja studijev in iskanja vrhunske produkcije so tokrat album v celoti posneli doma.

S tem so si privoščili veliko več miru pri snemanju in s tem hkrati bistveno prečistili svoj glasbeni izraz.namesto promocijskega pompa, ki smo ga bili vajeni od skupine v preteklosti, je album izšel v najbolj mrtvi poletni sezoni in brez kakršnihkoli napovedi.

Člani skupine so že večkrat izrazili dvom o nujnosti agresivnih medijskih akcij. V devetdesetih so se v TV studijih pojavili samo dvakrat (!) (nastop na Viktorjih '96 smatrajo za popolnoma uspel izlet, dočim se drugega nastopa raje nočejo spomniti), pri svojem delovanju pa niso čutili prav nobenih posledic tovrstne odsotnosti.

Kljub temu skupina priznava svojo slabo vest, ker je na drugih promocijskih in marketinških frontah do neke mere pretiravala in s tem dvigovala standarde za vse, ki so do te točke prišli pozneje.namesto že značilnega zlitja vseh sodelujočih glasbil so tokrat povzdignili vokal Gorana Šalamona in njegovo sporočilo iznad glasbe same.

S svojo natančnostjo seveda niso dovolili, da bi besedila postala ločen del, ravno narobe: namen skupine je bil samo ta, da tudi površnemu poslušalcu olajšajo dostop do sporočila, otežijo pa mu življenje samo takrat, če si želi sporočilo res podoživeti (in v to vložiti nekaj več truda).kot celota, album konceptualno ni vezan na druge umetnostne zvrsti (film, gledališče).

Kljub temu pa na njem zasledimo dve skladbi, Slatke Sanje in Twist (video spot, feat. Josef Nagy & Davor Janjić, september 2001), ki sta nastali za film SLADKE SANJE Saša Podgorška (kino premiera: oktober 2001). Ti dve skladbi sta tudi formalno ločeni od ostalega dela, saj ju izvaja V.I.S. MESEČINA.

Petčlansko jedro skupine deluje v nespremenjeni zasedbi že 18 let, zato pa za vsaka dva albuma zamenjajo bobnarja: pri novem albumu v tej vlogi nastopa devetnajsletni Peter Cizelj, ki ga je skupina izbrala na avdiciji med 18 kandidati. Ponovno pa izstopa tudi oblikovanje albuma: znameniti J.E.S.U.S. AJAKS je zopet presegel vsa pričakovanja in s posebnimi likovnimi in tehnološkimi rešitvami zagrenil delo glasbenim piratom!

Povezave:
ExPonto
Demolition Group

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

Demolition Group - thumbnail

Demolition Group