v rubriki dogodki:
.. / / / 05.05.2004

Deseti Exodos v Ljubljani se začenja!

15. maja 2004 se bo v Ljubljani pričel jubilejni, deseti festival modernih scenskih umetnosti Exodos. Ob desetem jubileju Exodosa sta se selektorja Uršula Cetinski (Cankarjev dom) in Miran Šušteršič (Zavod Exodos) odločila za enajst skupin, ki prihajajo iz Japonske, Francije, Belgije, ZDA, Nizozemske, Nemčije oz. Španije, Belgije, Kanade, Vietnama, Velike Britanije in Slovenije, in bodo v devetih dneh prikazale 22 predstav.

Za glasbeno sestavino festivala bodo poskrbeli dinamični japonski bobnarji Yamato (Glasovi srca) in The Tiger Lillies s svojim humornim kabaretnim koncertom. Med legendami, ki jih v naših krajih še nismo videli, bomo imeli priložnost spoznati gledališkega velikana Petra Brooka (Smrt Krišne), ki nas bo skupaj z igralcem Mauricem Benichojem popeljal v mitologijo Mahabharate. Za plesni izraz bosta poskrbela Jan Fabre (Angel smrti), ki svojo predstavo posveča legendarnemu vodji Frankfurtskega baleta, Williamu Forsytheu, in slikarju Andyju Warholu ter konceptualna kanadska koreografinja Lynda Gauedrau (Enciklopedija - Dokument 3). Michael Laub (projekt H. C. Andersena ? Povesti in kostumi) brska po seksualnosti in življenju pravljičarja Hansa Christiana Andersena. Josse de Pauw (Vaja) nam prek govorice otrok razkriva zlaganost življenja odraslih, Juan Dominguez (Vsi vohuni so moje starosti) pa dregne v srž produkcije sodobnega plesa. Richard Maxwell nam z zgodbo o materi in sinu (Iščemo bobnarja) pričara vzdušje new-yorške gledališke subkulture.
Otroke bodo v parku Tivoli razveselile vietnamske lutke na vodi, ki jih odlikuje tisočletna tradicija, Darij Kreuh in Tadej Fius (Palčica), slovenska predstavnika na letošnjem Exodosu, pa bosta z virtualno lutkovno predstavo poskrbela za pogled v prihodnost.
Po predstavah se bodo vrstili pogovori z ustvarjalci, v popoldanskih urah teoretična predavanja, v nočnih pa druženje v Klubu Cankarjevega doma. Vstopnice za vse prireditve so že na voljo v predprodaji.
10. Exodos sta pripravila Zavod Exodos in Cankarjev dom, s podporo MIK in MOL.

Za Cankarjev dom in Zavod Exodo

Matjaž Ličer - avatar

Matjaž Ličer

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 140 člankov.

 - thumbnail