v rubriki dogodki:
.. / / / 14.11.2000

Dirty Three v Ortu

V četrtek se bodo v Orto klubu v Ljubljani že drugič predstavili Dirty Three, divji avstralski alternativci, njihov violinist je namreč odigral koncert s porezano roko. Kot gost/predposameznik se bo predstavil klaviaturist Nicka Cavea Conway Savage.

Dirty Three so legende avstralskega alter-rocka in eden največjih neodvisnih bendov Avstralije: instrumentalno inovativen trio z violino (Warren Ellis), kitaro (Mick Turner) in bobni (Jim White) je od nastanka l.93 v nekem baru na "trdi strani" Melbourna izdal štiri CD-je - Sad & Dangerous v samozaložbi ('94), Dirty Three ('95) in Horse Stories ('96) za založbo Touch And Go, in nazadnje Ocean Songs, ki ga je posnel Steve Albinii v chikaškem studiu Electrical Audio records.

"Dirty Three so podobni filmu - z emocionalno dinamiko, ki izhaja iz samodoločenih zidov. V živo žival, imenovana Dirty Three, zagrabi vaše čute in ne popusti... Warrenova violina vas popelje na potovanje, ki je bolj lirično,kot so lahko katerekoli besede. Edine besede v njihovem nastopu so Warrenove zavzeti uvodi v pesmi. Jim igra bobne nekako fonetično, vse štiri okončine se gibljejo neodvisno, na bobne igrajo,kot bi bili živi. Mickova kitara zagotavlja ritmično platno, na katerega se vse to riše.

Dirty Three so v živo prekrižarili vse kontinente, v Ljubljani se bodo ustavili tretjič, in drugič v Orto klubu, kjer še pomnijo njihov izjemen nastop - pa ne le glasbe, ampak tudi incidenta: violinist Warren si je porezal levo roko na pivskem vrčku, bil odpeljan v bližnji Klinični center,kjer so ga oskrbeli, nakar se je vrnil in odigral nastop do konca! Sicer pa so D3 po svetu nastopali skupaj z Beckom, Beastie Boys, Henryjem Rollinsom in Jon Spencer Blues Explosion, da ne omenjamo Ellisovega in Whiteovega sodelovanja z Nickom Caveom.

In tu smo pri "predposamezniku": to bo nihče drug kot Conway Savage, klaviaturist Nicka Cavea & The Bad Seeds, ki je pred časom izdal tudi samostojno ploščo. Conway bo pel in se spremljal na klavirju. Vse to v Ortu, v četrtek, 16. novembra ob 21:30 uri.

Za Orto klub

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.