v rubriki dogodki:
.. / / / 16.11.2000

Djevojke u ljetnim haljinama volim

To je refren najbolj znane pesmi bivše legendarne hrvaške skupine Haustor, njen bivši pevec Darko Rundek pa bo v petek, 17. 11., nastopil v ljubljanskem Orto klubu. Darko bo med drugim predstavljal tudi svojo novo ploščo U širokom svijetu.

Haustor so delovali v bivši Jugi od leta '79 do leta '90 in so v tem času izdali štiri albume. Rundek se je po razpadu z družino preselil v Pariz, kjer se je posvetil predvsem pisanju glasbe za film in gledališče. Leta '95 se je Darko po neuspešnem projektu KAAN vrnil v Zagreb in na prvi koncert privabil 10.000 ljudi.

Kmalu za tem je sledila prva samostojna plošča Apokalipso, kjer je potrdil avtorski sloves, ki ga je imel za časa Haustorjev. Po treh letih se je v ploščarnah pojavil Rundekov drugi projekt U širokom svijetu, katerega so hrvaški glasbeni kritiki takoj proglasili za "prvi pomemben dogodek v hrvaški glasbi v 21. stoletju". Darko še vedno živi v malem mestecu blizu Pariza, na balkanskem polotoku pa ga zadržuje promocija nove, že prej omenjene plošče.

Tako se bo v petek, 16. novembra, Darko Rundek predstavil tudi slovenski publiki. Omenimo naj še, da Rundek v Slovenji že dolgo ni gostoval, zato je obisk koncerta za vse ljubitelje dobre glasbe nujno. Za konec pa še delček recenzije plošče U širokom svijetu:

"Na kratko, zelo raznovrstno, kvalitetno in stilsko. Tipični Rundek - gledališki frik, z eno nogo v etnu, z drugo pa (na srečo) vse bolj v bluesu, jazzu in rock-kantavtorski akustiki."

Davorin Pavlica - avatar

Davorin Pavlica

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 835 člankov.