v rubriki dogodki:
.. / / / 10.10.2014 13:43

Einstürzende Neubauten bodo stresli Šiško

Pisalo se je leto 1980 in Blixa Bargeld je bil le še eden izmed mladih berlinskih temačnežev, ki so iskali nekaj novega. Za prvoaprilski klubski nastop je zbral nekaj kolegov, ki so slučajno imeli čas, pograbili so nekaj ne-inštumentov, si mimogrede nadeli ime ... in z vrtalnimi stroji zabeležili svoje ime v zgodovino glasbe.

“Padajoče novogradnje” so namreč z raziskovanjem ne-glasbe, ne-inštrumentov in umetnosti uničevanja postali pionirji industriala, po katerem so se kasneje zgledovali Depeche Mode, Nine Inch Nails in podobna druščina. Eksperimenti z lepoto hrupa v vseh svojih formah in njegovim vplivom na človeško bit so člane izstrelili v samo orbito kulturno-umetniške scene, kar je fantom ponudilo neslutene možnosti vzporednega izrazja v gledališču, produkciji ... no, in svetovnega koncertiranja z Nickom Caveom.

Danes so Einstürzende Neubauten kolektiv, ki eksperimentira tudi z dinamiko odnosa med skupino in občinstvom - sredstva za zadnje albume so namreč zbrali oboževalci, ki v zameno prejmejo ekskluzivne posnetke, hkrati pa njihove zamisli pomagajo tvoriti novo glasbo.

V polni postavi (!) bodo naša čutila napadli 27. novembra 2014 v Katedrali Kina Šiška (vstopnica: 32 EUR).

Sara Mekinc - avatar

Sara Mekinc

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 18 člankov.

Einstürzende Neubauten - thumbnail

Einstürzende Neubauten