v rubriki dogodki:
.. / / / 08.12.2009 14:25

Eugene Chadbourne na Metelkovi

Dobri doktor Chad iz hiše Chadula po daljšem času na svojem rednem obisku pri nas - točneje v klubu Gromka na Metelkovi, kjer se bo zglasil v četrtek, 10. decembra.

Inovativni strunar Eugene Chadbourne (rojen 4. januarja 1954, Mount Vernon, New York, ZDA) gre zagotovo med najbolj znane in spoštovane muzičiste v underground skupnosti. Neskončno unikatne in neskončno eklektične edicije kasetnih trakov, cedejk, vinilk, ki jih neumorno izdaja pri svoji lastni domači založbi Parachute, in nenehne turneje so mu z leti omogočile, da je izšolal in do kruha spravil vse tri svoje hčerke!

Dr Chad je odraščal v Boulderju (Kolorado) s svojo materjo, ki je preživela nacistično koncentracijsko taborišče. Ko je bil star enajst let, so ga Beatli navdušili, da je poprijel za kitaro, pozneje ga je umetnost Jimija Hendrixa tako zelo prepričala, da je začel eksperimentirati s pedali in drugimi posebnimi učinki. Kmalu je bil tako zelo razočaran nad konvencijami v rocku in popu, da je svojo električno kitaro zamenjal za akustično in se začel strastno učiti bottleneck bluesa.

Njegova morda najučinkovitejša formacija je bila - jazz. Sprva sta ga navduševala John Coltrane in Roland Kirk, pozneje se je obrnil k avantgardnim ekskurzom in začel intenzivno poslušati Dereka Baileyja in Anthonyja Braxtona. Čeprav je bil vse življenje zapisan muziki, je Chadbourne sprva študiral novinarstvo, a je bila njegova kariera grobo prekinjena, ker je namesto na bojišče v Vietnam raje emigriral v Kanado. Po daljšem času, ki ga je posvetil kanadskemu neodvisnemu glasbenemu tisku in piratskemu radiu, je notorično levičarskemu Chadbourneu šele Carterjeva amnestija za ugovornike vesti leta 1976 omogočila, da se vrne v ZDA. Takoj se je naselil v New York Cityju, izdal svojo prvo ploščo (Solo Acoustic Guitar), se zapisal svobodni improvizaciji in pridružil krogu, ki sta ga zbrala nadarjeni, vizionarski saksofonist John Zorn in priznani kitarist Henry Kaiser.

Hitro je našel svoj unikaten slog, ki v isti meri upošteva protestne pesmi, svobodno improvizacijo in avantgarden jazz. Čez ves ta čudaški "country & western" se pne doktorjev absurden, kritičen vokal. Eugene Chadbourne je znan tudi kot izumitelj glasbila električne grablje in kot človek, ki ga je ameriški Kongres v času Reaganove vlade obravnaval kot primer škodljivca za "veliko ameriško glasbeno tradicijo". Kompleten seznam njegovih sodelovanj poslej in do danes je nepregleden, bere se kot enciklopedija nove muzike. Chadbourne pa je poleg vsega ohranil še čut za pisanje - ohranja ga v zapisih na svoji spletni strani, občasno pa rad piše tudi biografije za All Music Guide. Prvič je postal svetovno znan v zgodnjih osemdesetih, ko je nastopil kot frontman benda Shockabilly, dementne in revizionistične rockabilly skupine, v kateri je sodeloval tudi znameniti producent Mark Kramer. Po razpadu benda se je Chadbourne poglobil v svoj lasten idiosinkratičen pogled na country in folk, v katerem se produktivno nameša še LSD - leta 1987 se je tako za nekaj časa pridružil članom skupine Camper Van Beethoven. Snemal je z muzičisti od Freda Fritha do Elliotta Sharpa, od Jella Biafra do Turbonegro, od Evana Johnsa do pred kratkim pokojnega Jimmyja Carla Blacka, izvirnega bobnarja Zappovega benda Mothers of Invention. Eugene Chadbourne še danes vtrajno išče "country & western" na vseh koncih sveta od Avstralije, Kanade, do Nemčije (nemški C&W je zanj tako Johann Sebastian Bach), druguje z izjemno širokim krogom muzičistov, snema in potuje. Nazadnje je bil pri nas pred petimi leti v Gromki (solo) in v Cerknem, kjer je z bendom podal posebno videnje Fatsa Wallerja in nastopil še solo.

Eugene Chadbourne sicer od leta 1981 živi v mestu Greensboro, Severna Karolina. Trivia: Njegovo ime se pojavi v popularni anime seriji Bleach, v kateri Sado, potem ko se z Ichigo Kurosaki pogovarjata o raznih ljudeh z nadimkom "Chad", reče, da ni slišal še za nikogar med njimi, razen za Eugenea Chadbournea.

Za Gromko

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

Eugene Chadbourne /vir: Gromka - thumbnail

Eugene Chadbourne /vir: Gromka