v rubriki dogodki:
.. / / / 05.12.2003

Eyesburn in Red Five Point Star na Metelkovi

V sklopu svoje turneje, kjer predstavljajo novo ploščo Solid, se bodo Eyesburn v četrtek, 11.12., v spremstvu trboveljskih Red Five Point Star ustavili v Gala hali na Metelkovi.

Eyesburn, eno vodilnih glasbenih skupin srbskega in črnogorskega hard core-reaggeundergrounda, po odločilnem nastopu, v Evropi odlično sprejetem filmu 'Munje', spremljevalnem koncertiranju pred Maxom Cavalero, po posnetem materialu za najnovejši album skupine Soulfly, ki naj bi izšel naslednje leto in jih bo moč slišati na enem izmed komadov. Po koncertiranju na novosadskem Exit festivalu s skupinami kot so Tonyallen, Asian doub fundation in Fundamental, oziroma po gostovanjih na beograjskem koncertu Lee Scratch Perry-a, Burnin` Speara in zagrebških koncertov Ronny Siza, Pro Pain in Disciplina Kitchme, svoje delovanje in glasbeno udejstvovanje postavljajo na nekoliko višje stopničke. Kako odločilno se je skupina z zdaj že šestimi avdio zapisi ( med bolj znanimi Dog Life, Fool Control, Gabbau, in najnovejši Solid) usidrala med domače poslušalstvo, si bomo lahko ogledali in tudi slišali na decembrski turneji po Sloveniji.

Red five point star so nastali maja leta 1998 v Trbovljah. So produkt takratne poplave hardcore bendov, ki so poleg Not the same, C.O.R., Request Denied in drugih predstavljali močno lokalno sceno, ki se je zaokrožila v delovanje društva THC (Trbovlje Hard Core). Po letu 2000 je njihov punk rock izraz pričel pridobivati navdih Jamajke. Prva zasedba kitare, bobna in basa je v skladu s spreminjanjem stila počasi naraščala v današnjo zasedbo, ki poleg kitare, bobna in basa šteje še trobento,
pozavno in klaviaturo.

Skupina se je po razširitvi intenzivno usmerila v ska ritme, navdih pa je iskala v različnih zvrsteh glasbe (Pink Floyd, The Living End, Frank Sinatra, New York Ska-Jazz Ensemble...).V zadnjem času so postali tudi koncertno vedno bolj dejavni. Obredli so že večino slovenskih vasi, nekajkrat gostovali na Hrvaškem, v Avstriji, igrali na festivalih Rock Otočec (2001 in 2003), Soča Reggae Riversplash v Tolminu (2003), z Eyesburni pa so se srečali na prvem Trenchtown festivalu v Srbiji.
Tri njihove skladbe so se poleg skladbe The Authentics in Caddies
znašle na kompilacijskem ploščku Pick up Ska 2002, ki je lansko leto izšel pri metelkovski založbe KAPA Publishing house, glasbo pa so prispevali tudi kratkometražnemu filmu 'Pot k strpnosti' Urada RS za mladino v okviru organizacije delavnic Vsi drugačni, vsi enakopravni. Skupina svojo glasbo opisuje kot dirty ska, saj v čiste jamajške ska ritme vnašajo elemente punka, rocka, rockabillya, swinga, jazza.

 - thumbnail