v rubriki dogodki:
.. / / / 26.06.2000

Ferus Mustafov v Kudu France Prešeren

Spodobi se, da ob zaključku sezone obišče vroči oder KUD-a France Prešeren eden botrov Balkanodroma. Makedonski in romski saksofonist Ferus Mustafov ima veliko zaslug za prodor balkanskih svatbarskih tonov na slovensko sceno.

Prvič se je odrezal že leta 1991 kot veliko presenečenje takratne ljubljanske Druge godbe. Na sredi devedesetih let so na njegovo elektično drvenje skozi orientalne čoečke, makedonske ore, polke, lambade in bolgarske kopanice "padli" tudi zahodnoevropski glasbeni producenti.

Tako je za Mustafovim cel niz nastopov na najbolj znanih evropskih etno festivalih (berlinski Haimatklaenge, nizozemski Music Meeting, belgijski Sfinx, švedski Oriente). Leta 1995 je izdal zaenkrat edino CD-ploščo za zahodno evropsko tržišče. King Ferus za britanski Globestyle je edini studijski izdelek, ki mu je uspelo vsrkati njegovo energijo. Konec julija 2000 vodi pot Ferusa Mustafova skozi Ljubljano in mariborski Lent na enega največjih poletnih festivalov, na danski Roskilde. Ob Ferusu bo na odrih ponovno kraljeval izvrstni harmonikar Milan Zavkov, že vrsto let pa jim v ozadju čvrsto ritmično podlago držita bobnar Mendu Dear in basist Dragan Vučić.

Ljubljanski koncert bo tudi promocija nove plošče King Ferus Live, ki bo izšla pri založbi/oddaji Okopi slave ob njenem 300-tem jubileju.

Za KUD France Prešeren

Gregor Zalaznik - avatar

Gregor Zalaznik

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 15.06.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 233 člankov.