v rubriki dogodki:
.. / / / 13.04.2005

Fičo balet: Confi-dance

Dejan Srhoj in Goran Bogdanovski, plesalca, ki izhajata iz klasične baletne tradicije, a jo znotraj skupine Fičo balet sedaj že več let nadgrajujeta s prvinami sodobnega plesa in gledališča, bosta 20. in 21. aprila v Stari elektrarni ponovila predstavo Confi-dance. Confi-dance je ples o medčloveškem zaupanju skrivnosti, ples o tolažbi, o udobju, ki ga človek najde v plesu.

Fičo balet je umetniško društvo od leta 2000, v katerem skrbijo za sodobno in inovativno plesno gledališko produkcijo, raziskovalne projekte in delavnice. Razvili so lastno iskanje izraza, ki je razpet med glasbo, svetlobo, tehnologijo, dramaturgijo, besedilo in telo.

Goran Bogdanovski (1971)
je koreograf in plesalec. Od 1990 nastopa v baletnih predstavah in predstavah sodobnega plesa in fizičnega gledališča.

Med letoma 1990 in 2000 je bil član SNG Opere in baleta v Ljubljanije in sodeloval s koreografi: Pia in Pino Mlakar, Julio Lopez, Dragan Živadinov, Irina Lukašova, Toer Van Shayk, Peter Breuer, Jeremy Leslie-Spinks, Vlasto Dedovič, Ivo Kosi, Ksenja Hribar...

Delal je na številnih filmskih projektih in v delavnicah in raziskovalnih projektih z umetniki, kot so med drugim Emio Greco, Josef Nadj, Jordi Cortes Molina, Elizabeth Corbeth, Chrysa Parkinson, Limon Company, David Zambrano.

V tem času je sodeloval tudi s svobodnimi režiserji in sodobnimi koreografi: Michael Clark, Matjaž Pograjc in Betontanc, Tomaž Štrucl, Ivan Peternelj, Matjaž Farič, Emil Hrvatin, Milko Šparemblek, Ema Kugler...

Leta 2000 je ustanovil Fičo balet in koreografiral stiri celovečerne plesne predstave: 1:0, Švic in Švarc, Emofad - Vznemirljivost prigod in Confi-dance, pripravil in vodil je mednarodni raziskovalni projekt Summer breeze, plesno akcijo Proti toku, mednarodni projekt Id s Howardom Katzom Fireheartom in I:move z Nell Breyer in Jonathanom Bacharachom.

V zadnjih petih letih so z repertoarjem Fičo Baleta gostovali v gledališčih in na festivalih po Sloveniji, Avstriji, na Poljskem, v Rusiji, Belgiji, na Danskem, v Italiji, Ukrajini, na Češkem, na Hrvaškem, v Srbiji in Črni gori, v Veliki Britaniji, na Madžarskem, v Nemčiji, ZDA in v Kanadi.

Gorna Bogdanovski je tudi iniciator slovenskega plesnega festivala Gibanica.

Za svoje delo je prejel nagrado Povodni mož 2000, bil razglašen za umetnika leta 2000 na plesnem področju po izboru žirije Nedela,prejel DanceWEB štipendijo 2000 in 2002 na ImpulsTanz festivalu na Dunaju, ArtsLink Resideny Award v New Yorku 2003 in UNESCOvo residenco 2004 v Montrealu pri Fondation Jean-Pierre Perrault.

Koreografija in ples: Goran Bogdanovski in Dejan Srhoj
Dramaturški nasvet : Sebastjan Horvat
Glasba: Peter Penko, Lara Baruca, John Williams, Billy Idol
Tehnika: Igor Remeta
Prostor: Irena Pivka
Kostumi: Alan Hranitelj
Inštalacija: Primož Pugelj
Foto: Peter Uhan
Grafično oblikovanje: Martin Bricelj - Codesign
Video podnapisi: Borut Dolenec
Produkcija: Fičo Balet

Dolžina: 50 min

Več informacij na www.ficobalet.org

Priredil

David Ožura - avatar

David Ožura

Zunanji dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 44 člankov.

Dance - thumbnail

Dance