v rubriki dogodki:
.. / / / 23.01.2004

Folkestra v KUD-u France Prešeren

V soboto, 24.1., bo v KUD-u France Prešeren nastopila kultna hrvaško slovenska underground zasedba Folkestra, ki zvoči že vsaj od leta 1995, oznanja razodetje skozi impresivno ekspresionistični glasbeni slog Indrum.

Ime tega sloga izhaja iz dejstva, da je zibelka te
glasbe nekje na meji med Indijo in Romunijo. Akoravno nekateri ljudje pametujejo, da se v tej glasni sliši vplive jazza, Ciganov, funka, ECM-a, popa, New Orleansa itd., ostaja neizpodbino, da je Indrum zgodovinsko pred vsemi. V prvem obdobu svojega ustvarjanja je Folkestra delovala izključno kot akustična zasedba, v drugem so igrali povsod in vse in v glavnem na elektriko, tretje obdobje pa zaznamuje še večja prefinjenost in
izčiščenost izraza, predvsem pa dejstvo, da drugo in tretje obdobje loči le poskus razpada benda, ki pa se ni posrečil. Vendar Folkestra ne bi bila Folkestra, če bi tega edinega spodrsljaja v karieri ne izkoristila pozitivno. Od takrat imajo namreč krasno možnost uporabiti floskulo iz sveta zabavne industrije, ki očitno vedno deluje: "Vračajo se boljši in močnejši kot kadarkoli prej!"

Večji del reperetoarja zavzemajo skladbe in improvizacija, pa tudi skladbe vsebujoče improvizacijo.

 - thumbnail