v rubriki dogodki:
.. / / / 14.06.2001

Hala Tivoli: Eros Ramazzotti

Eros Ramazzotti bo obiskal Slovenijo 17. junija 2001, z nastopom v ljubljanski Hali Tivoli. Po petih koncertih v Italiji je Eros Ramazzotti začel svojo svetovno Stilelibero turnejo na Hrvaškem z nastopom v zagrebškem Domu sportova, v nedeljo, 29. aprila 2001. Koncert je minil v družbi množice oboževalk in oboževalcev, ki so z glasnim spremljanjem vseh pesmi vidno presenetili tudi Erosa samega. Nastop je odlikoval izvrsten, lahko bi rekli studijski, zvok in profesionalna zasedba glasbenikov, ki so v popolni harmoniji z Erosom pričarali ta koncertni spektakel.

Ker je kapaciteta dvorane ena najmanjših na njegovi svetovni turneji in če se spomnimo njegovega zadnjega obiska 12.oktobra leta 1993, ko je bila Hala Tivoli razprodana, priporočamo vsem ljubiteljem, da pohitijo z nakupom vstopnic, ki se že nekaj časa odlično prodajajo v predprodaji.

Eros Ramazzotti je rojen v Rimu, 28. oktobra 1963. Odraščal je v popularnem delu mesta, ki se imenuje Cinecitta, v ne prav bogati družini soboslikarja, ki je želel postati pevec. Eros je bil povprečen dijak v srednji šoli, se je vpisal na glasbeno akademijo, vendar mu to ni uspelo. Svetovali so mu, naj hodi na privatne ure, kar si družina Ramazzotti ni mogla privoščiti. Zato se je Eros nejevoljen vpisal na višjo ekonomsko šolo samo zato, da ne zapravlja časa doma. Hitro je spoznal, da je to bila napaka in da je za to področje popolnoma nezainteresiran, zato se je že po nekaj mesecih izpisal. Edina stvar s katero se je želel v življenju ukvarjati, je bila glasba. Danes, ko je že tolikokrat dokazal svoj veliki glasbeni talent, pravi, da mu je še vedno žal, da so ga odbili pri vpisu na glasbeno akademijo.

No, Eros je kljub vsemu vstrajal v nameri, da glasba postane njegova življenska pot, in pri tem mu je največ pomagal oče Radolfo, ki ga je spoznal z Giannijem Raverom, znanim patronom festivala Sanremo. On je 18 letnega Erosa pripeljal na tekmovanje Voci nuove di Castrocaro, na katerem je izvedel lastno skladbo Rock 80 in prispel v finale, ampak ne tudi med prva tri mesta. Vseeno mu je ta skladba prinesla prvo pogodbo z založniško hišo DDD. Prva pesem, ki jo je izdal leta 1982, se je imenovala Ad un amico in ni požela večjega uspeha. Eros se je preselil v Milano, kjer se je aktivneje učil igrati kitaro, vadil in nastopal. Na kultnem festivalu Sanremo 1984 se je končno premaknilo. Pesmi Terra promessa, ki jo je Eros izvedel v kategoriji debitantov je žiri dodelil največje število točk. Do takrat praktično neznan mlad pevec iz Rima, je izzval veliko pozornost medijev, glasbenih kritikov in publike. Naslednje leto je Eros ponovno nastopil na Sanremu, tokrat s skladbo Una storia importante, ki je pristala na šestem mestu. Sam Eros je bil mnenja, da si pesem zasluži boljšo uvrstitev, ampak je kljub temu dosegla velik uspeh in pristala v vrhu vseh glasbenih pop-lestvic po Italiji, kakor tudi prvi album Cuori agitati katerega je izdal takoj po tem. Med tem časom so vsi časopisi zaključili, da ima Eros vse pohvalne lastnosti italijanskih pevcev-močen lirski vokal in psiho nogometaša.

1986 leta se je Eros vrnil na Sanremo, tokrat naravnost v finalni del večera. Pesem Adesso tu, ki jo je takrat izvedel, mu je prinesla teškopričakovano zmago. Objavljena je na albumu Nuoi Eroi, s katerim je Eros zablestel tudi izven Italije. Tretji album "In certi momenti", objavljen leta 1987, je požel še večji uspeh. Sledili so albumi Musica e, ter multiplatinasti In ogni senso>/I>, po katerem je Eros izvedel do takrat največjo svetovno turnejo. Nekateri od zapisov s te turneje so se znašli na dvojnem "live" albumu Eros in concert.

Po triletnem premoru je objavljen album Tutte storie, ki je takoj po objavi postal nabolj prodajan italijanski album. Fantastičen prvi "singl" Cose della vita se je vrtel na vseh postajah, spot pa je režiral legendarni Spike Lee. Naslednja svetovna turneja je bila med najvažnejšimi dogodki v sezoni, z zaključkom v Južni Ameriki, s petnajstimi razprodanimi štadioni po vsem kontinentu. Novembra 1994 je bil Eros poklican, da nastopi na prestižni podelitvi nagrad MTV-ja v Berlinu. V tem času je bil Erosov uspeh tako velik, da je bil zmožen osnovati svojo lastno management-firmo Radiorama ter podpisati nadaljevanje ekskluzivnega sodelovanja z BMG International. Osmi album Dove c'e musica objavljen 1996. leta, je bil prvi album, ki ga je Eros v popolnosti sam produciral. Prodan je v več kot 7 milijonski nakladi, po vsem svetu. Nova svetovna turneja se je končala nekaj dni preden, je njegova soproga Michelle Hunzicher rodila hčer Auroro Sophie. Eros se je takoj posvetil očetovstvu, vrzel v njegovem glasbenem ustvarjanju pa je zapolnilo objavljanje The best of albuma, na katerem so se našli njegovi dueti s Tino Turner in Andreom Bocelliem. Končno je 30. oktobra 2000 objavljen Erosov najnovejši album Stilelibero. Dvanajst novih pesmi so producirali njegovi dolgoletni prijatelji Claudio Guidetti in Celso Valli, kakor tudi svetovno znana producenta Trevor Horn in Rick Nowels. Po Erosovih besedah bo Stilelibero označil povsem novo ero za italijansko glasbo v svetovnih okvirih in to prav v času, ko ima ves svet rad "freestyling".

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.