v rubriki dogodki:
.. / / / 17.02.2005

Gibanica 2005 - drugi slovenski plesni festival

Drugi bienalni slovenski plesni festival Gibanica, imenovan po tradicionalni slovenski jedi, bo potekal na odrskih deskah Cankarjevega doma, Plesnega teatra Ljubljana, v Stari elektrarni in Škuc galeriji od srede, 23., do nedelje, 27. februarja. V teh nekaj dneh naj bi tujim selektorjem/producentom in občinstvu strnjeno prikazali izbor domače plesne produkcije preteklih dveh let. Od 54 prijavljenih projektov so selektorji v glavni program uvrstili 13 predstav, sklop spremljevalnega programa pa bo vseboval še dodatna 4 dela, ki jih je slovenska plesna javnost že sprejela (dobra kritika, nagrada ali velik obisk občinstva) in 2 predavanji/delavnici. Sklepni večer se bo zaključil s podelitvijo nagrad v Stari elektrarni.

Prvi festival Gibanica je bil zelo dobro obiskan, kar nekaj predstav je bilo razprodanih, hkrati je organizatorjem uspelo omogočiti številne povezave domačih ustvarjalcev s tujimi producentskimi mrežami in institucijami.

Vloga (trem) selektorjem je bila letošnje leto zaupana režiserju, publicistu in umetnostnemu kritiku Roku Vevarju, plesalki in ustvarjalki sodobnoplesnih in gledaliških predstav Mateji Rebolj in Martini Hochmuth iz dunajskega Tanzquartier-a. V program so na podlagi razpisa, na katerega se je odzvalo kar 54 avtorjev, kar je skoraj dvakrat več kot pred dvema letoma, v osrednji del uvrstili 13 predstav (glej urnik predstav). Pri tem so upoštevali kakovost in dramaturško koherenco izvedbe projekta, transgresijo oz. redefinicijo plesne umetnosti ter trdno zasnovo in razvoj zastavljene problematike.

V spremljevalnem programu so 4 predstave, o katerih smo na ŽVPL že pisali: Katarza za začetnike, Začasno avtonoma cona, Woferl - osebno in Mi vsi smo Marlene Dietrich.

V teoretski del spremljevalnega programa sodita še predavanje in delavnica Vitalne prvine Julije Buckroyd, publicistke in svetovalke na številnih plesnih šolah, ter odprta diskusija Stanje stvari, ki bo potekla po izteku istoimenske predstave, in v kateri bo mogoče spregovoriti o vsebinskih, tehničnih, produkcijskih in kulturno-političnih vidikih sodobnega plesa v Sloveniji.

Urnik predstav in predavanj:
sreda, 23.2.2005
19.00 Snježana Premuš + Ignaz Schick, Ozvočeno telo, CD
20.00 Collect-if by, Collect-if, CD
21.00 Otvoritev, Klub CD

četrtek, 24.2.2005
18.00 Gregor Luštek + Rosana Hribar, Ana is the name of the rose, PTL
20.00 Nina Meško, What a feeling!, CD
21.00 Neven Korda + Igor Sviderski + Živa Repovž, Pisma iz sedanjosti , CD

petek, 25.2.2005
17.00 Magdalena Reiter, Forma interrogativa, PTL
19.00 Maja Delak + Mala Kline, Hi-Res, Stara elektrarna
20.00 Goran D. Bogdanovski + Dejan Srhoj, Confi-Dance, CD
21.00 The Stroj + Matej Kejžar + Aldo Ivančič, Začasno avtonomna cona, CD
22.00 Zabava, Cantina Mexicana

sobota, 26.2.2005
11.00 Julia Buckroyd, Vitalne prvine, predavanje, CD
13.00 Julia Buckroyd, Vitalne prvine, delavnica, CD
17.00 Jurij Konjar, Katarza za začetnike, PTL
19.00 Sanja Nešković Peršin + Branko Potočan, Hitra zgodba, CD
20.00 Branko Potočan, Območje za pešce, CD
21.00 Iztok Kovač + En-Knap, Woferl - osebno,CD
22.00 Zabava, Cantina Mexicana

nedelja, 27.2.2005
11.00 Nina Meško + Tanja Lažetič, Stanje stvari , PTL
12.00 Stanje stvari, razprava, PTL
18.00 Andreja Rauch, Rebeka, CD
19.00 Mateja Bučar, Koncept koncepta,Galerija Škuc
20.00 Emil Hrvatin + Erna Omarsdottir, Mi vsi smo Marlene Dietrich For, Stara elektrarna
21.00 Zaključna slovesnost s podelitvijo nagrad, Stara elektrarna Lokacije: Cankarjev dom, Stara elektrarna (Slomškova 18), Plesni teater Ljubljana (Prijateljeva 2) in Škuc galerija.

Poleg nagrade občinstva (na prvem festivalu Gibanice je nagrado prejela predstava "Ritem tveganja", v koreografiji Sinje Ožbolt) bo letos na zaključni večer v Stari elektrarni podeljena še strokovna nagrada Gibanice, izbrana s strani tujih producentov in selektorjev (obisk je napovedalo slabih 40 gostov).

Na področju sodobnega plesa nastane, po besedah selektorja Roka Vevarja, letno okoli 35 produkcij, kar je za tako majhen kulturni prostor kot ga ima Slovenija in kljub pomanjkanju infrastrukture in slabemu sodelovanju s strani države, presenetljivo veliko. Čeprav je eden od ciljev festivala tudi preseganje ideoloških in estetskih mej posameznih plesnih zvrsti, se na razpis, kljub povabilu organizatorjev, žal (pričakovano) ni odzval nihče s področja baletne umetnosti. Prepad in umanjkanje dialoga med slovensko plesno sceno ter državo in njenimi organi je zgodba, ki se kljub prizadevanju ponavlja že drugo desetletje...

Partnerji in organizatorji festivala so zavod Exodos, Cankarjev dom, zavod Bunker, Vitkar, in En-Knap, umetniško društvo Fičo Balet, Plesni teater Ljubljana in Društvo za sodobni ples Slovenije.

Več informacij na www.exodos-festival.si

David Ožura - avatar

David Ožura

Zunanji dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 44 člankov.

Gibanica - thumbnail

Gibanica