v rubriki dogodki:
.. / / / 28.06.2009 01:09

Gilberto Gil na odru Križank

Po šestih letih kulturnega ministrovanja v rodni Braziiliji v Križanke v ponedeljek, 29. junija, ponovno prihaja multiinštrumentalist in superzvezda brazilske popularne glasbe (MPB-Musica Popular Brasileira), Gilberto Gil.

Nazadnje smo ga v Sloveniji gostili leta 2003, ko nas je prvič kot novi kulturni minister Brazilije obiskal v sklopu svoje turneje po petnajstih evropskih kulturnih središčih. Slovensko občinstvo je Gila prvič srečalo v živo na 29. Jazz festivalu leta 1988, po otvoritvenem nastopu legendarnega bobnarja Maxa Roacha. Gilova svetovno priznana ustvarjalnost izhaja iz njegovega okolja in vsega kar se v njem dogaja. Obdobja in okoliščine svojega burnega in pestrega življenja v Braziliji mojstrsko prevaja v mednarodni jezik glasbe, dodatno obogaten s pronicljivimi, včasih tudi družbeno kritičnimi besedili.

Tradicionalni bahijski ritmi sambe in rumbe so prežeti z melodijami bossa nove in začinjeni z zvrstmi reggaeja, funka in rocka, spogledujejo se z afriško in orientalsko kulturo, ki ustvari melodično bogato, sočno in sončno glasbo, opremljeno z brazilsko-portugalsko mehko in spevno besedo. Gilberto je glasbeni in politični aktivist, črpa iz svojega dojemanja sveta, neutrudljivo zagovarja ter uveljavlja pravico do svobodnega izražanja za vsako ceno, kljub nevarnostim družbene ali politične ureditve. To mu je uspevalo ob pomoči somišljenikov kakršni so Caetano Veloso, Fela Kuti in Stevie Wonder ter mnogi drugi s katerimi je sodeloval v svoji 41 letni karieri. Po šestih letih je brazilski predsednik Lula da Silva sprejel Gilov odstop z mesta kulturnega ministra in ga pospremil z besedami:'' Vrača se nazaj k svoji umetnosti, spet bo dal prednost temu kar mu je v resnici pomembno.'' Gilberto Gil bo svojo težko pričakovano evropsko turnejo, prvo in najobsežnejšo po koncu njegove politične kariere otvoril prav pri nas, s koncertom v Križankah!

Za Križanke

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

Gilberto Gil /foto: Priscila Casaes Franco - thumbnail

Gilberto Gil /foto: Priscila Casaes Franco