v rubriki dogodki:
.. / / / 05.06.2004

Globoka grla v letu 04

Lani je Zoran Predin začel "akcijo" Globoka grla, s katero je želel dregniti slovenske glasbene izvajalce, da bi znova začeli pisati malce bolj kvalitetna, hudomušna in zabavna besedila. In sodeč po programu letošnjih Globokih grl, znajo za takšna besedila pri nas poskrbeti le raperji oz. hip-hoperji. Predstavljamo vam Hip-Hop Kuhno...

Dogajalo se bo v četrtek, 10. junija, znova v Križankah, s pričetkom ob 18. uri. V Preddverju Križank se bo najprej zgodil grafiti session, vse to ob glasbeni podlagi DJ Dadota. Ob 19. 15 se v Križankah začne zabava z Unknown, Hip-Hop kuhno pa bo zaključil Trkaj okoli polnoči.

Začnimo na začetku! Unknown prihaja iz Ljubljane in je najmlajši med nastopajočimi, samo o sebi pa pravi, da ga ne razkriva identiteta, temveč besede. In teh mu baje ne zmanjka hitro!

Pižama je eden od legend slovenskega rapa in hip-hopa, začel je v skupini P2B, jo razpustil, od tedaj pa stopa po solo poti. Teksti slonijo na slovenski literaturi, zgodovinskih osebnostih in celo pozabljenih izrazih. Eden tistih, ki se je že večkrat dokazal kot mojster govorjene besede!

Sledi pa kar trojni paket - T-Set, Ballau in Medz'l. Medz'l je član širše ekipe T-Set, že nekaj let pa sodeluje z BMD-jem, ki je eden najzvestejših in najtesnejših Trkajevih sodelavcev. Tudi slednji je član T-Set, s katerimi bo nastopil tudi Ballau, ki je sicer tesen sodelavec Klemna Klemna, drugače pa intenzivno snuje lastne pesmi.

Laganee stoji za mikrofonom tudi pri zasedbi Cancel (lani prvenec Urbana nervoza), podobno kot Medz'l pa izhaja iz rap sekcije TrueBara, v besedilih pa se loteva problemov družbe, v kateri živi on in mnogi med nami.

King & AP je rap dvojec iz Gorice, na čelu katerega stoji King, sicer uveljavljen freestyler in eden tistih, ki je sodeloval pri obeh ploščah Klemna Klemna. Na odru baje nepremagljiv predvsem zaradi količine energije, i jo vloži v vsak nastop.

Samo Boris je eden tistih, ki tudi za politične zadeve nima dlake na jeziku, njegova besedila pa vsi štejejo med najboljša. Sodeloval je na Klubskem maratonu Radia Študent, slišan pa je bil tudi na N'Tokovem prvencu v skladbi Srednja pot.

Izkušnje iz Klubskega maratona ima tudi Valterap iz Solkana, ki rapa v primorskem dialektu, mnogi so ga spoznali na 8 mile freestyle battleu, kjer ga je porazil Trkaj, sicer pa je lani izdal ulični EP Nekitakegakuvalter, na katerem je dokazal svoje vrline klepanja rim.

Eno prepoznavnejših imen slovenske rap scene je vsekakor tudi Kosta, zagotovo po zaslugi prvenca B.I.Z., s katerega sta se že usidrali uspešnici Furam begije in Na senčni strani mesta. Ima tako smisel za glasbo kot tudi za govorjenje...

Ironic Tronic so morda neznani, vendar pa v skupini sodelujejo znana imena slovenske glasbe ? brata Markelj oziroma Dado Sheik (nekoč pri Garbage Enemy in Srečni mladini) in Fidži Boss (morda najbolj poznan po sodelovanju z Big Foot Mamo v skladbi Potujem sam, sicer pa je deloval tudi v Leftegg in Cancel), z njima pa sodeluje še DJ Borka.

O N'Toku ni treba veliko povedati ? zagotovo najhitrejši raper in eden najbolj sposobnih improvizatorjev v Sloveniji, ki je lani izdal ploščo Cesarjeva nova podoba, sicer pa sodeluje tudi pri zanimivi dolenjski zasedbi Moveknowledgement. In če mislite, da v živo ni tako hiter in spreten z jezikom, se motite!

Že ves čas se vrtimo okoli Trnovčana Klemna Klemna, ki je zadnjih nekaj dni preživel v zaporu, sicer pa je lep čas čakal na prvenec Trnow stajl (izdan leta 2000), ki ga je konec lanskega leta nadgradil z odlično ploščo Hipnoza.

Glavna zvezda večera bo Trkaj, ki je pred kratkim izdal ploščo V času en'ga diha, ki jo je promoviral s pešačenjem od Maribora do Ljubljane, sicer pa brez dvoma eden najboljših raperjev, ki je ? sodeč po promociji v BoF-u ? odličen in izredno zgovoren tudi v živo.

Razlogov, da obiščete Hip-hop kuhno in poskusite "hrano" najboljših slovenskih hip-hop kuharjev v živo, je zares več kot dovolj. Osebno nisem nikoli oboževal rapa ali hip-hopa, vendar sem v zadnjem času spoznal, da si edino ti fanti upajo zares povedati, kaj jih v Sloveniji moti in zato jih bom, brez zadržkov, poslušal v živo. Skratka ? dogodek, ki ga resničen oboževalec iskrene glasbe ne sme zamuditi!

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Globoka grla - Hip hop kuhna - thumbnail

Globoka grla - Hip hop kuhna