v rubriki dogodki:
.. / / / 25.10.2004

Goli oder - 3. mednarodni festival improvizacijskega gledališča

V torek 26. 10. 2004 se bo v KUD-u France Prešeren v Ljubljani začel že 3. mednarodni festival improvizacij - skega gledališča Goli oder. Namen festivala je predstaviti najnovejša dogajanja in premike na področju improvizacijskega gledališča. Morda se domače občinstvo tega niti ne zaveda, a v Sloveniji imamo zelo dobro razvito impro sceno, za kar je v veliki meri odgovoren prav KUD France Prešeren, ki poleg rednih nastopov omogoča tudi vzgajanje novih improvizatorjev s svojimi delavnicami ter Šolsko impro ligo. Obisk tujih gostov pa bo priložnost, da si ogledamo tudi nekatere svetovno najbolj priznane improvizacijske skupine in preverimo, v kolikšni meri gornja trditev drži.

Letos bo še bolj kot v prejšnjih letih program festivala namenjen eksperimentiranju in iskanju novih poti. Tako bo rdeča nit: Osebno - tisto najbolj lastno nastopajočim, ki v improvizaciji pride še posebej do izraza. Od vseh različnih oblik gledališča je improvizacijsko verjetno v največji meri odvisno izključno od osebnosti, nadarjenosti in izkušenj nastopajočega. In prav to pomeni goli oder ? oder, na katerem je človek sam, brez pripomočkov in varoval, tako da mora sam in iz sebe izčrpati tisto, kar publiko za nekaj ur prikuje na sedeže. Improvizator si mora sam izmisliti svojo zgodbo, jo razčleniti in nazadnje uprizoriti. Tako v eni osebi združuje dramatika, dramaturga, režiserja, scenografa, kostumografa in igralca. Improvizacijsko gledališče dandanes nadaljuje tradicijo izvorne ljudske igre, ki je izraz spontane človeške nagnjenosti k nastopanju in igranju. Tako ohranja izvorni ludus, ki je pravi vir vsakega gledališča. Ob tem pa ponavadi nudi še obilo zabave in razvedrila, saj je po svoji naravi vezano na vedno znova sedanji trenutek, kar omogoča hiter odziv na najaktualnejše teme.

Na letošnjem Golem odru se bo predstavilo pet skupin, ena domača in štiri tuje. Domače barve bo zastopal Teater Narobov, skupina šestih veteranov slovenskega improvizacijskega gladališča, ki si je v slabem letu obstoja že priborila mednarodni sloves. Nastopili bodo v torek, 26. 10. ob 19.00, s predstavo Pssst! Iz Nemčije prihaja skupina Die Gorillas, ki med drugim organizira podoben festival v Berlinu, predstavili pa se bodo 27. 10. ob 19.00 s predstavo Moja kitara. Švedski Stockholms Improvisationsteater obstaja že petnajst let in ves ta čas nastopa v polnih dvoranah. Pri nas bodo gostovali 28. 10. ob 19.00 s predstavo Življenjska zgodba. 29. 10. bo s predstavo Ugani, kaj vidim sledil Avstrijski Theater im Bahnhof, profesionalno gledališče, ki navdih črpa iz tradicije ljudske igre in improvizacije. 30. 10. ob 19.00 pa bo na zadnji dan festivala s predstavo Monologika nastopila skupina The Brody Theater iz Združenih Držav Amerike, ki se ukvarja predvsem s celovečernimi improvizacijskimi predstavami, ki navdušujejo s svojo kompleksnostjo in bogastvom.

Poleg naštetih skupin pa se bo na festivalu zvrstilo še veliko drugih gostov in spremljevalnih dogodkov. V tednu dni svojega obiska bodo udeleženci festivala sodelovali tudi na delavnicah, na katerih bodo pripravili posebno skupno predstavo Sedmina, s katero se bo festival v nedeljo 30. 10. tudi zaključil.

Več na njihovi spletni strani

Jaka Andrej Vojevec - avatar

Jaka Andrej Vojevec

Zunanji dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 8 člankov.