v rubriki dogodki:
.. / / / 19.04.2002

K4: Sofa Surfers

V Klubu K4 bodo v četrtek, 25.aprila 2002 ob 23.uri nastopili Sofa Surfers. Njihov nastop bodo vizualno podprli Vidok.org. Odlično zasedbo bomo v Klubu K4 predstavili na željo mnogih, ki jo poznajo in obožujejo njeno duhovito in bistro ustvarjanje. Obisk koncerta priporočamo vsem, ki spoštujejo in zahtevajo bolj kompleksne pristope tako pri uporabi glasbil elektronike kot pri odnosu do občinstva.

Virtuozi na inštrumentih in lucidni v svojem delu s procesorji, Sofa Surfers ustvarjajo strašno močan zvok, pogosto hermetičen in karakterističen v svojem razponu od mračnih in hipnotičnih dub-ov vse do razganjajočih breakbeat ritmov. Živi nastopi zasedbe Sofa Surfersov združujejo vse njihove veščine in predstavljajo fantastično avdio / vizuelno predstavo.

Dogodek pripravljamo skupaj z Radiom Študent, ki bo njihov novi album Encounters v celoti predstavil v oddaji Tolpa bumov v petek 12.4. ob 19.00 in v petek 19.4. ob 10.05.

Biografija:

Sofa Surfers, egalitarni glasbeni kolektiv, so jeseni leta 1996 ustanovili štirje somišljeniki. Skupni glasbeni napor so že takoj usmerili v značilni DIY (Do It Yourslef - napravi sam) etos. Sofa Surfers so pravzaprav produkt tehnološke revolucije s konca osemdestih in začetka devetdesetih, ki je demokratizirala sredstva za produkcijo glasbe. Zdaj, bolj kot kdajkoli Sofa Surfers lebdijo v instinktivnem razmerju med dub estetiko, breakbeat znanostjo in sledovi lastnih rock izhodišč.

Na tretjem albumu Sofa Surfers Encounters se ta raznolikost ne kaže samo v glasbi, temveč tudi v pristopu k produkciji in v kolektivni kemiji skupine. Njihov debut Transit je bil bolj ali manj zbirka singlov, ki so bili mešanica igrivega, eklektičnega duha in istočasno resnega pristopa do dub in breakbeat principov ter elektronike nasploh. Naslednja plošča Cargo (1999) je le izostrila glasbeni focus skupine, z zadnjim izdelkom Encounters pa stopajo Sofa Surfers z velikimi koraki v povsem novo, zrelo obdobje delovanja.

V času, ko je skupina začela delati na materialu za Encounters je Avstrijo zajel duh neo konzervativizma. Plošča je tako postala udarna in živa kritika politične klime njihove domovine. Encounters je dokument globalnega razumevanja individualnih identitet, zanikujoč kakrkšnokoli idejo ali predstavo o mejah; je srečanje glasbenikov iz različnih kultur, združenih v močnem glasbenem sporočilu proti vsakršni vrsti ksenofobije.

Sofa Surfers na plošči Encounters sodelujejo z različnimi glasbeniki na relativno novem principu skupnega muziciranja mimo velikih geografskih razdalj. Ideje in bazične koncepte pošljejo različnim pevcem, ki dodajo besedila in vokal. Tako nastajajo posnetki na poti med geografsko med sabo oddaljenimi glasbeniki. Nekateri so stari prijatelji skupine, drugi so vnesli nove in sveže ideje v glasbeni spekter skupine. Med njimi so east-coast zvezde Sensational in Dalek, kot tudi prave legende, Junior Delgado in Mark Stewart.

Čeprav so bile nekatere pesmi ustvarjene v sodelovanju z umetniki, ki pripadajo "spoken world / oral culture" sceni, Encounters ni hip hop album niti noče, da bi ga razumeli kot takega. Bolj kot to predstavlja naslednji logični korak k odprtemu ustvarjalnemu procesu, v katerem ima rap vlogo univerzalnega medija kulturnega izražanja. Rap je postal retorika medkulturne izmenjave, vseskozi kritičen do nacionalnih identitet in teritorialno pogojenega razmišljanja.

Na živih nastopih uporabljajo Sofa Surfers vizualije skupine Vidok.org, ki so pravi kontrast njihovi, koreografsko zelo togi pojavi na odru. Sofa Surfers so namreč kolektiv, brez frontmana ali kakšne izrazite točke pozornosti, pravzaprav zelo podobno tradiciji sound system-ov; pesmi se prelivajo druga v drugo do točke, kjer se vse zlije v eno, neprekinjeno predstavo. Tako njihov nastop spominja na dinamiko D.J. set-a, čeprav glasba nastaja v živo, na odru.

Sofa Surfers bodo nastopili skupaj z Vidok.org v klubu K4 v četrtek, 25. aprila ob 23.00 (klub se odpre ob 22.00).

Za Klub K4

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

Sofa Surfers - thumbnail

Sofa Surfers