v rubriki dogodki:
.. / / / 26.05.2000

Khaled in Bast bodo otvorili 16. Drugo godbo

V ponedeljek se bo v Križankah zgodil otvoritveni koncert Druge godbe z slovenskimi Bast in legendarnim Alžircem Khaledom. Obe zasedbi bosta otvorili že 16. festival Druge godbe, ki bo letos za ljubitelje tovrstne glasbe spet postregel s kar nekaj dobrotami iz etno kuhinje. Za začetek pa si poglejmo nekaj o Bast-ih in Khaledu.

Bast
"World music", pop, dance, elektronska glasba, vplivi jazza in tradicionalne melodike Balkana - vse to se je znašlo v talilnem loncu, iz katerega se je po intenzivnem in kar dolgotrajnem mešanju izcimil projekt Bast - CD, na katerem se vsi ti raznoliki multikulturni glasbeni elementi elegantno prepletajo in sestavljajo koherentno celoto. Gonilni sili projekta sta Aldo Ivančić in Vuk Kraković; in ni naključje, da je projekt nastal ravno v Sloveniji, ki je tradicionalno stičišče slovanskih, germanskih in romanskih, novih in starih kultur.

Aldo Ivančić je veteran slovenske alternativne scene, pa tudi didžej, "biker" in ustanovni član gledališča FV 112/15, ki se je najprej preoblikovalo v prvi alternativni klub na Balkanu, potem pa še v eno najuspešnejših slovenskih alternativnih skupin. Borghesia se je v osemdesetih (in na začetku devetdesetih) proslavila s serijo uspešnih plošč in evropskih koncertnih turnej. Bast je glasba za to tisočletje: "world music" z "groovom" in s klasično pop melodiko.

Zasedba
Drago Ivanuša: klaviature, harmonika, tolkala
Tomaž Grom: kontrabas
Slaven Kalebič: kitara
Marjan Stanič: bobni, tolkala
Boštjan Gombač: pihala, tolkala
Pižama: rap
Aldo Ivančić: miks

Khaled
Khaled je mojster igre, v spretnem mešanju dišav in vonjev prepoznamo univerzalen izraz. Še pred desetimi leti je bila Khaledova glasba odrinjena in skrita, skoraj prepovedana, zdaj jo poslušamo širom po svetu.

Leta 1992 je Khaled izpustil del imena Cheb (mladi) in posnel album Didi ter ga predstavil širši mednarodni javnosti. Soočenje med raijem in drugimi slogi je povzdignil v plodno in ustvarjalno umetnost. Leta 1993 je album N'ssi N'ssi povezal orient z mešanico funka in novih urbanih zvokov. Vrhunec popularnosti je dosegel z Aicho, romantično balado, ki jo je napisal Jean-Jacques Goldman, hkrati je tudi uspešnica albuma Sahra (ime prve hčere), izdanega leta 1996. Noben umetnik njegove generacije in kulture ni nikoli sanjal o takem uspehu. Plavajoč na valovih uspeha se je rodila Kenza (ime druge hčere), četrta plošča za Barclay.

Khaled in producenta so ustvarili album, v katerem glasba uteleša raznolikost in ostaja zvesta raiju. Izbrali so širok spekter moderne in tradicionalne instrumentalizacije ter ustvarili široko akustično polje; uporabili so vse tehnike, da so lahko ohranili Khaledovo izvirnost in inteligenco.

Spored Druge godbe najdete na strani dogodki ali na uradni strani prireditve.

za Drugo godbo

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.