v rubriki dogodki:
.. / / / 14.01.2005

Kings Of Nuthin' in Demented Are Go v Ljubljani

Psychobilly & punkabilly napad na Orto s skupinama Kings Of Nuthin' in Demented Are Go se bo zgodil v otrek 25.januarja. Kaj se zgodi, ko se osem pankerjev loti igrati avtentični rock'n'roll?

Totalna polomija, seveda! No, v večini primerov bi že bilo tako, ne pa, ko je govora o bostonskih Kings Of Nuthin'! Nekdanji The Boston Blackouts so leta 1999, s spremembo imena in glasbenega stila, pričakovano polomijo uspeli pretvoriti v uspeh. Ustvarili so avtentičen zvok, ki na tej zemeljski obli ni prav pogost - sami ga najraje definirajo kot punk rock rhythm and blues, v grobem pa je to s punkom okužen rock'n'roll petdestetih, kar nikakor ni zadovoljiva definicija, če vzamemo v obzir, da so Kings Of Nuthin' tolpa osmih glasbenikov, kar pomeni, da so poleg osnove - basa, kitare in bobna, tukaj še klaviature, pihalna sekcija in celo ribežen. In to še ni vse! Kings Of Nuthin' na odru ponujajo še vse kaj več - njihovi koncerti so pravi mali performansi in slovijo po neverjetni odštekanosti, ognjevitosti in huronski energiji.

Čeprav hudo odštekani, pa Kings Of Nuthin' niso nič v primerjavi z Angleži Demented Are Go. Čeprav je glasbeni svet psychobillija poln obskurnih in za preobčutljive želodce težko prebavljivih predstav, je le malo takih, ki po čudaštvu dosežejo izpade pevca Demented Are Go, Sparkyja. Poleg številnih drugih norij, povezanih z goloto, grotesknimi maskami in podobno psychobilly šaro, njegovi odrski dosežki vključujejo tudi seks z sesalnikom. Kljub pogostim mentalnim odklopom, tako na odru kot tudi sicer, ter nenehnim aretacijam, pa Sparkyju uspeva ohranjati Demented Are Go pri življenju že vse od zgodnjih osemdesetih. Njegova ekscentričnost je že nemalokrat pripeljala bend na rob propada, pa tudi pripomogla k številnim menjavam članov, tako da je Sparky dandanes edini originalni član benda. Kljub vsemu pa imajo Demented Are Go veliko bazo zvestih fenov, kar dokazujejo na številnih turnejah po Evropi, Ameriki in tudi Japonski, ki je še posebej hvaležno tržišče za kontroverzneže takšnega tipa. Ne glede na to ali obiskovalec občuduje Sparkyjeve odrske "vragolije" ali pa se mu ob njih obrača želodec, na koncu koncerta mora priznati, da so Demented Are Go odličen bend, ob katerem postanejo bitja teme - vsi ti zombiji, vampirji in podobni nestvori, o katerih govorijo besedila, skorajda realnost. Njihova interpretacija psychobillija, ki bazira na izročilu rockabillyja, garažnega punka, punka 70-ih, gotike in hardcora, je nepozabna in nalezljiva tudi po več kot dveh desetletjih in 10 studijskih albumih. Demented Are Go vsekakor so eden najpomembnejših psychobilly bendov vseh časov, zato jih ne zamudite!

 - thumbnail