v rubriki dogodki:
.. / / / 19.02.2003

Prvi promocijski koncert Cubisma v Novem Mestu

Prvi slovenski promocijski koncert nove plošče skupine Cubismo se bo zgodil v Veliki dvorani Kulturnega centra Janeza Trdine v Novem mestu 27. februarja ob 19.30. Album skupine Cubismo z naslovom Junglesalsa, ki je v celoti avtorski, je od priprave pa do snemanja čakal kar leto dni. Album predstavlja osebni pogled skupine na kubansko glasbo in glasbo na splošno, spoštovanje okusa vsakega avtorja ter svobodna individualna izpoved pa dajeta izdelku pečat raznolike celote.

V tim ustvarjalcev sta poleg Cubisma vključena še dva pomembna umetnika, Zvonimir Dusper in Ukrajinec Vitaly Osmachko kot aranžerja in koproducenta. Produkcijsko sta tudi ta album podpisala Krešimir Tomec in Hrvoje Rupčič, ki sta obšla obstoječe produkcijske šablone in ustvarila lasten, prepoznaven stil.

Prvo in eksluzivno promocijo tega albuma v Sloveniji bomo poslušali prav v Novem mestu in doživeli živo zgodbo, ki nam jo pripoveduje skupina CUBISMO.

CUBISMO SO:
Hrvoje "Cacique" Rupčić - kongi, tolkala, glas
Ricardo Luque - glas, coro
Davor Križić - trobenta, krilovka
Tomica Rukljić - tobenta, krilovka
Nenad Grahovac - pozavna, glas
Alan Bošnjak - pozavna
Mario Igrec - kitare, tres
Gunther Bruck - klaviature
Krešimir Tomec - basi
Zdravko "Barba" Tabain - bobni, timbales
Mladen "Electrico" Ilić - bongi, tolkala

Cubismo je 11-članska zasedba, katere glasbeni izraz temelji na afro-kubanski glasbi s primesmi drugih glasbenih elementov, kot so jazz, blues in tako naprej. Četudi je na svoj način specifičen, ga je možno umestiti v okvire tega, kar se v svetu imenuje latin jazz and salsa.

Ime Cubismo je nastalo po skladbi Dizzyja Gillespieja Cu-bi Cu-bop, ki predstavlja eno prvih mešanic jazza in afro-kubanske glasbe. Zvok Cubisma odlikuje bogastvo instrumentov, specifičen pa je po močnem ritmu, ki ga izvaja številna ritem sekcija. Razen svojih predelav jazz standardov, popularnih in tradicionalnih kubanskih pesmi, zasedba izvaja tudi lastne avtorske skladbe.

Skupina se je osnovala na začetku 1996. Leta, ko so se začeli zbirati priznani hrvaški glasbeniki, ki so igrali v zagotovo vseh pomembnejših hrvaških zasedbah od jazza do popa in rocka. Izdali so štiri samostojne zgoščenke, ki so jih kritiki in občinstvo izjemno dobro sprejeli. Na drugem (Viva la Habana) se nahajajo tudi svetovno znana imena tovrstne glasbe, kot so Yolanda Duke (Tito Puente orchestra), Carlos Soto, Nelson Hernandez, George Makinto (Myriam Makeba band leader) in hrvaška pevska diva Josipa Lisac.

Poleti 2000 se je Cubismo vrnil h koreninam z novo zgoščenko Motivo Cubano, posneto na Kubi v Studiu "Ergem", Havana. Gostje njihovega albuma so bila ponovno največja kubanska imena: Juan de Marcos González, Teresa García Caturla, Manuel "Puntillita" Licea, Amadito Valdés (Afro Cuban All Stars, Buena Vista Social Club). Svojo glasbo so promovirali tudi na treh koncertih v Santiagu de Cubi in Havani.

Cubismo - Junglesalsa - thumbnail

Cubismo - Junglesalsa