v rubriki dogodki:
.. / / / 26.07.2009 01:26

Kreativni tabor Sajeta na Sotočju

Deseta Sajeta, ki bo potekala od 28. julija do 1. avgusta na Sotočju v Tolminu, je jubilejna in kot taka zagotovljeno posebna. A Sajeta je posebnost tudi brez jubileja in z 10. edicijo postaja kvečjemu vse bolj resen mednarodni festival (seveda v prvi vrsti mladostno neupogljiv in humoren). Ne glede na vse, Sajeta letos začenja dva obsežna mednarodna projekta: Fair Music in projekt sodelovanja z založbo Staubgold.

A jubilej je jubilej in ta ne bo kar tako spregledan. Sajeta se zato predstavlja z delčkom svoje lastne produkcije: DVD Sajetinih filmov od leta 2003 do danes, CD z glasbenimi delavnicami Francesca Cusa od leta 2003 do danes ter knjižica refleksij številnih sodelujočih pri festivalu.

Nekakšen festival v festivalu bo letošnji uvodni dogodek prijateljstva z založbo Staubgold. Sajeta varovance te založbe predstavlja že vrsto let, a zamisel novega projekta je med drugim tudi predstavitev zanimivih slovenskih avtorjev tej kultni nemški založbi napredne glasbe. Izbranci z ene in druge strani prijateljstva so Tomaž Grom na kontrabasu, Zel na elektroniki, stari Sajetin znanec Joseph Suchy na kitari in Paul Wirkus na elektroniki in bobnih – cel bend torej, najprej posamič in potem še skupaj. Program povezuje oče Staubgolda, DJ Markus Detmer.

Sredin večer bo v znamenju raznolikosti, saj bo združeval klasično in eksperimentalo glasbo ter jazzovsko improvizacijo. Clementine Gasser velja za eno inovativnejših avstrijskih glasbenic in skladateljic, v solističnem nastopu pa bo presenetila s petstrunskim čelom. Za njo bo nastopil Andrea Belfi z elektronskim inštrumentarijem in bobnarskim kompletom. Potem pa sledi eden vrhuncev kreativnega tedna – jazzovski impro orkan, trio Jean Louis. Ko smo Louisu Sclavisu, lanskemu gostu Sajete, omenili to ime, je komentiral takole: »Odlična izbira! Zelo umazano, zelo edinstveno!« Sicer običajen jazzovski trio bobnov, kontrabasa in posebej ozvočene trobente se spogleduje z rock undergroundom in ustvarja edinstveni glasbeni futurizem.

Četrtek je že vrsto let namenjen velikim. Tokrat je to saksofonist Trevor Watts, ki ga je Sajeta pred tremi leti že zaročila z Zlatkom Kaučičem, tokrat pa prihaja z violinistom Petrom Knightom, članom legendarnih Steeleye Span. Duo pričara nič manj kot popolnost v zvočni intimnosti. Še prej pa bo v enako intimnem vzdušju večer uvedel trio evropskih glasbenikov z interpretacijami indijske glasbe. Pri Gasser/Falschlunger/Fiore triu je morda še najpomembnejše to, da indijske glasbe ne obravnavajo niti kot eksotiko niti kot kanon, ampak jo interpretirajo avtorsko z avantgardističnimi prijemi zahodne glasbe.

Sajeta kot vsako leto tudi letos pripravlja lastno izvirno produkcijo. V petek bo multimedijska postaja Cirkulacija 2 s pomočjo legendarne interpretatorke slovenskih ljudskih pesmi Bogdane Herman predstavila izvirni zvočno-vizualni dogodek. Slovenski free-jazzerji Radical Improvisation duo in radikalna ustvarjalca novih zvočnosti Mimesys iz Italije bodo skupaj izvedli novo 'Sotočje' izvirnega muziciranja, ki se vpiše v serijo sodelovanj pod istim imenom iz preteklih let. Za petkov finale pa pri nas še skoraj neslišani 7 that Spells iz Zagreba, ki so s svojim vesoljskim pristopom k rocku prepričali celo japonske frike Acid Mothers Temple.

Eden glavnih letošnjih projektov je Fair Music. Pravičnost v glasbi je vseevropska kampanja, Sajeta pa v njej sodeluje z Mica – Music Austria, International Music Council (pri UNESCO) in drugimi. Zadnji večer Sajete smo zato poimenovali 'Fair Music večer', ki ga bodo po tradicionalnem zaključnem koncertu otroške delavnice Sama Kutina in »golih glasbenikov« Francesca Cuse zastopali domači ŠKM Banda in še povsem sveži srbski underground stampedo Repetitor. Iz Srbije prihajata tudi ekipi Digital Still iz Zrenjanina in Kino Klub Novi Sad, ki bosta deseto Sajeto ovekovečili na filmu, beograjski multimedijski umetnik Ivan Bon pa bo za festival pripravil projekt Sound Sculptures Recycled.

Sajeta je seveda še veliko več – delavnice, predavanja, debate, happeningi, performansi, razstave, filmi in še kaj. A vse to je treba doživeti – pa ne le en dan, ampak raje več!

Koncerti

28. julij
Dogodek prijateljstva Staubgold-Sajeta:

* Tomaž Grom
* Zel
* Joseph Suchy
* Paul Wirkus
* DJ Markus Detmer

29. julij

* Clementine Gasser
* Andrea Belfi
* Jean Louis

30. julij

* Gasser/Falschlunger/Fiore trio
* Trevor Watts & Peter Knight

31. julij

* Cirkulacija 2 & Bogdana Herman
* Radical Improvisation duo + Mimesys
* 7 that Spells

1. avgust

* Naked Musicians
* ŠKM Banda
* Repetitor

Delavnice

* Francesco Cusa - glasbeni kolektiv
* Gaia Mattiuzzi - vokal
* Samo Kutin - otroška glasbena delavnica
* Dušan Gerlica - skulpture
* Adam Rakić - animacije
* Digital Still & Kino klub Novi Sad - film

Predavanja z delavnico

*
sreda, 29. julij

Markus Detmer
Staubgold & sodobno neodvisno založništvo
*
petek, 31. julij

Peter Rantaša
Fair music & priporočila glasbenikom za sklepanje pogodb v glasbenem poslu

Spremljevalni projekti

* Ivan Bon, Boštjan Kavčič in Tomaž Zarifa
Soundsculptures

Delavnice

Udeležba na delavnici je letos všteta v ceno tedenske vstopnice. Ker so mesta omejena se morate obvezno prijaviti na naslov delavnice@sajeta.org.

Za Sajeto

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

 - thumbnail