v rubriki dogodki:
.. / / / 05.05.2009 13:02

Kvinton v živo na Metelkovi

Zasedbo Kvinotn, si boste v žibo lahko ogledali v četrtek, 7. maja na odru kluba Gromka na Metelkovi.

Slovenija ima rada vino. Štajerska ljubezen do vina je že prav legendarna in zato ni čudno, da “pri vsaki bajti raste brajda,” na njej pa pogosto kvinton, samorodna trta, tako zraščena z pokrajino in njenimi ljudimi.

Ali je kvinton botroval temu, da sta ustanovitelja Marjan in Goran zamenjala nekoč punk žagajočo kitaro in razbijaške bobne za zaprašeno harmoniko in kontrabas ni znano. Je pa dejstvo, da do njega nista ravnodušna, glede na to, da sta po štajerski kislici poimenovala svoj glasbeni projekt. Morda sta z njim prepričala tudi ostale, ki so počasi skapljali na kup in se konec devetdesetih formirali v skupino, ki jo danes poznamo pod imenom Kvinton. Vino – takšno ali drugačno, jim je tako pisano na kožo, da so tudi svoj prvi koncert odigrali v vinotoču. Vino in Dravsko polje, za katerega pravijo, da je njihova muza in iz katerega črpajo material za svoja besedila.

Koliko imata kvinton in Kvinton skupnega ve vsak, ki je kdaj poskusil žmohtno domačo kapljico. Oba hitro sežeta v misli in srce konzumenta. Rujna rdečina to počne že od nekdaj, konec devetdesetih ustanovljena ptujska skupina pa vsaj od leta 2001, ko so završali po slovenski glasbeni sceni z svojimi prvencem Lovci sreče. In so jo ulovili…srečo namreč, saj so bili Lovci sreče, z svojim Tom Waitsovskim ambientom, v katerem se prepletajo korenine bluesa, roka, swinga, etna, punka in še česa, instanten uspeh. Več kot zaslužen še toliko bolj, ker ne nagovarja širokih veseljaških množic, pač pa bolj posameznike - tiste, ki znajo ceniti tudi subtilno ozadje o zablodah, usodah in ljubezni. Sliši se mračno, vendar ni, saj legende pravijo, da so Kvinton odličen koncertni bend, ki zna iz mračnih sestavin zvariti vesel žur, saj je vedno tukaj še vino, ki požene kri po žilah in odžene mrakobo in otožnost

Kvinton je 24. oktobra '08 izdal svoj drugi album Razirklinga, pri katerem so sodelovali se nekateri vrhunski slovenski glasbeniki jazz in klasične glasbe. 20.10.08 je izšla zbirateljska vinilna plošča (LP) z naslovom Daleč je smrt v omejeni nakladi. Na plošči je 10 pesmi - še nikoli objavljena pesem Daleč je smrt, ki je bila naslovna pesem istoimenske nadaljevanke Jan Cvitkovića na RTV Slovenija, ter pesmi iz albuma Lovci Sreče in novega albuma Razirklinga. Kvinton so doslej nastopili na vseh vidnejših festivalih v Sloveniji in posneli tri videospote, kjer so sodelovali s videoartistom Nevenom Kordo, režiserjem Janom Cvitkovičem in Samom Vrabičem.

Njihova priredba pesmi Love will tear us apart skupine Joy Division, se je znašla na 5. mestu lestvice angleške glasbene revije MOJO.

Vstopnina: 6€

Za Gromko

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

Kvinton /vir: kvinton.si - thumbnail

Kvinton /vir: kvinton.si