v rubriki dogodki:
.. / / / 01.06.2011 10:18

Laibach in Leeloojamais na festivalu Exit

Exitov oder Fusion je v preteklih letih za mnoge obiskovalce postal simbol festivalske atmosfere v malem. Sicer eden največjih odrov festivala predstavlja stičišče za navdušence vseh mogočih generacji, narodnosti in glasbenih preferenc.

"Že enajst let oder Fusion slovi kot non-stop koncertno prizorišče, kjer bendi igrajo do šestih zjutraj in s publiko dočakajo sončni vzhod. Gre za oder, kjer so nastopila številna eminentna imena rock, pop in alternativne scene iz širše regije, pa tudi priznane skupine iz tujine", je povedal programski selektor odra Fusion.

Kontroverzni Laibach, ki uspešno delujejo že več kot 30 let, so v tem času glasbo znali kreativno uporabiti kot medij za prenos svojih radikalnih sporočil, še vedno uspešno šokirajo, kritizirajo sodobno družbo, hkrati pa pridobivajo nove privžence.

Avangardni glasbeni provokatorji se po 20-ih albumih in po odmevnem nastopu na Exitu (leta 2005) ponovno vračajo v Novi Sad. Slovenske barve bodo na odru Fusion zastopali tudi brežiški Leeloojamais, ki tudi v tujini slovijo po bogatem zvoku saksofona in klaviatur ter po angelskem glasu pevke Lare.

Poleg že napovedanih srbskih glasbenikov so nastope na odru Fusion potrdili tudi Eva Braun, Veliki prezir, Nežni Dalibor, Multietnička atrakcija in Ola Horhe. Večina domačih skupin, ki bodo nastopile na Petrovaradinski trdnjavi, je že objavila posnetke na Exit založbi in Exitovi spletni strani, slednja pa omogoča brezplačni download (exitmusic.tv).

Hrvaške glasbene tokove bo predstavila indie-punk skupina Overflow, ki zaradi energičnih koncertnih nastopov in odličnega smisla za humor spade med najbolj uspešne bende Jugovzhodne Evrope. Tudi karizmatični umetnik Damir Urban bo z bendom Urban&4 v Novem Sadu dokazal, zakaj je na Hrvaškem ljubljenec glasbenih navdušencev.

Iz Makedonije na Exit prihaja priljubljeni ska-punk bend z reggae, latino in folk vplivi – Superhiks. Šestčlanska zasedba iz Skopja s trobentami in saksofonom navdušuje fene že 17 let, na odru Fusion pa se jim bo pridružil tudi kultni makedonski rockbend Mizar.

Na odru Fusion se bo predstavila tudi bolgarska skupina Tri-O-Five, njihovo glasbo pa opisujejo kot mešanico housa, funka, džeza in soula. Priljubljenost skupine v domovini pripisujejo energičnim nastopom v živo in odličnim vokalom.

Poleg bendov iz področja Jugovzhodne Evrope se bosta na odru Fusion predstavila tudi nizozemski projekt De Staat in ruski Messer Chups. De Staat je bil sprva ‘one man band’ nizozemskega pevca in skladatelja Torrea Florima, ki se je s prvencem Wait For Evolution razvil v celovit bend. Danes skupina velja za enega večjih upov sodobnega nizozemskega rocka. Messer Chups je kreativen ruski duet, ki v pesmih prepleta surf glasbo, džez, cirkuško glasbo, melodije iz risank in glasbo iz ameriške B filmske produkcije.

Oder Fusion tudi letos obeta nepozabno glasbeno poslastico, poleg zgoraj naštetih pa so nastope potrdili še Beirut, Hadouken!, Go Back To The Zoo, Partibrejkers, Kandžija, Svi na pod!, Killo Killo Banda, Irie FM, The Good Guys in skupina Ringišpil.

Na Exitu 2011, ki bo potekal od 7. do 10. julija, bodo nastopili Arcade Fire, Editors, Portishead, Jamiroquai, Pulp, Grinderman, Groove Armada, Underworld, Magnetic Man, M.I.A., Deadmau5, Beirut, Hadouken!, Bad Religion, House Of Pain, Digitalism, Fedde Le Grand, James Zabiela, Gramophonedzie, Petrol, Partibrejkers in mnogi drugi.

Pooblaščeno uradno prodajno mesto za festival Exit za Slovenijo je agencija Supratravel (www.supratravel.si, www.facebook.com/exitslo).

Več informacij na: www.exitmusic.tv!

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

Laibach prihajajo na festival Exit 2011 - thumbnail

Laibach prihajajo na festival Exit 2011