v rubriki dogodki:
.. / / / 20.02.2005

Lunar in Kadet na Metelkovi

V Menzi pri koritu na Metelkovi bodo v četrtek, 24. februarja, nastopili Lunar in Kadet. Kaj vse bi nekdo želel vedeti o skupini Lunar? Pravzaprav ni veliko tega, kar bi morali vedeti, saj je veliko bolj primerno, če raje enostavno prisluhnete njihovi glasbi.

Vseeno, za vse tiste, ki takšen uvod nujno potrebujejo - zgodba gre približno takole. Po odhodu iz skupine Gone Bald, se Bojan (bobni) in Nixa (bas) odločita nadaljevati svojo ustvarjalno pot z novo skupino. Skupina Lunar je rojena leta 1998 in hvala za vprašanje - to ni bil zakompliciran porod in carski rez ni bil potreben. Nekaj kitaristov je prišlo in prav tako odšlo, preden sta se Mijo in Davor ustalila in "kliknila" z ostalo dvojico - v tem obdobju Lunar ustvari dva albuma.
Prvenec "There Is No 1" je bil izdan leta 2000 za Carnival Tunes Records in Delboy Records in je bil deležen pohvalnih kritik širom Evrope. Skupina sama poskrbi za dobro promocijo albuma s številnimi nastopi po Hrvaškem, ter tudi z mnogimi koncerti širom Evrope (Nizozemska, Belgija, Avstrija, Italija, Nemčija, Slovenija, BIH, Srbija in Črna Gora).
Njihov drugi album "First And Last Lost" bi moral biti izdan pri istih založnikih. Vendar se digitalna tehnologija z vsemi datotekami nove plošče sesuje in plošča je izgubljena za vedno. Neverjetno, vendar žal resnično. Legenda pravi, da je bila plošča izvrstna. Člani skupine globoko vdihnejo, povlečejo črto čez vse skupaj in sklenejo, da je zdaj pravi čas, da se vrnejo k dobri stari analogni tehniki. Doslednost svoje odločitve potrdijo s tem, da kupijo največji analogni snemalec na svetu.
Njihov tretji album (prvi za Moonlee Records) se imenuje "Turbo" preprosto zato, ker točno tako zveni. Gigantsko in veličastno. Vsekakor primeren naslov za večinoma inštrumentalno godbo, ki je sestavljena iz dinamičnih in pogonskih ritmov presekanih z delikatnimi kitarami. "Turbo" je zvok pohajkovanja skozi meglo ali pa soundtrack za sončni mrk. "Turbo" je misteriozno kozmično potovanje s prijetnim povratkom na Zemljo. Ali pa je lahko nekaj povsem tretjega. Točno tako kot smo že v začetku povedali, vsak naj raje sam prisluhne....

Ta večer pa jim bodo družno na odru delali že Kadet, ki prihajajo iz Splita.

 - thumbnail