v rubriki dogodki:
.. / / / 07.05.2004

Maja bo znova zaživel festival pomladi

V mesecu maju bo v jedru mesta Ljubljane potekal Festival pomladi, ki ga že tretje leto zapored organizira kulturno društvo CodeEP. Festival sodobne glasbe in vizualnih umetnosti, ki se je že vpisal na zemljevid festivalske ponudbe v Sloveniji, v sebi združuje najrazličnejše smeri ustvarjanja, obogatil pa bo urbano kulturno dogajanje in oživil staro mestno jedro ter Jakopičevo promenado v parku Tivoli v Ljubljani.

Osrednje dogajanje na odrih pred gradom Tivoli bo potekalo v petek in soboto, 14. in 15. maja 2004, festival pa se začenja že 1. maja z otvoritvijo razstave revolucionarnega kubanskega plakata.

Festival pomladi je mednarodni, multimedijski, zabavni in izobraževalni dogodek, ki prinaša v staro mestno jedro svežino pomladi, bogati urbano kulturno dogajanje in ponuja zanimiva doživetja različnim generacijam obiskovalcev - vse od likovnih delavnic za otroke in mladino, predavanj o sodobni glasbi, glasbenih delavnic do velikih koncertov mednarodno priznanih glasbenikov na prostem in cvetličnih postavitev v stari Ljubljani.

Na velikih open air-koncertih na dveh odrih v parku Tivoli bodo letos nastopile priznane domače in tuje glasbene zasedbe in DJ-ji, zvezda prvega večera pa bo vsekakor znana londonska zasedba JAZZINHO. Središče omenjene zasedbe je nedvomno nadarjena vokalistka Guida de Palma (na sliki), ki prihaja iz Lizbone in je razvila edinstven lasten stil, ki ga je poimenova "jazzinho" ali v prevodu ?sladki mali jazz?. ?Jazzinho? je sofisticirana mešanica plesnih ritmov, nu jazza, portugalskih tradicionalnih inštrumentov, afrobrazilskih perkusij in R&B ozadij s melodijami bossa nove.

Zvezda sobotnega open-air koncerta pa bo angleški duo PLAID (na sliki), ki so nastopil skupaj z video artistom BOBOM JAROCOM. Multimedijski projekt, v katerem se združujeta sodobna glasba in video ter se zlivata v eno, je eden najzanimivejših performansov, ki v zadnjem času gostuje tudi na tovrstnih festivalih v tujini.

Med 13. in 21. majem 2004 bodo skrite atrije v stari Ljubljani oživljale cvetlične postavitve festivala PROSTOROŽ, ki bo potekal kot del letošnjega Festivala pomladi. Cvetlične postavitve bodo pripeljale pomlad v arhitekturno zanimive, sicer pa zapuščene ali propadajoče kotičke starega mestnega jedra, ki jih sicer v našem vsakdanu redko opazimo.

Poleg koncertov priznanih glasbenikov pa Festival pomladi ponuja tudi likovne delavnice za otroke in mladino pod naslovom ?Gledati, videti?, ki jih pripravlja skupaj z Mednarodnim grafičnim likovnim centrom Ljubljana (MGLC) in ki mlade nadebudne umetnike popeljejo skozi različne tehnike likovnega ustvarjanja. Najmlajši in njihovi starši pa se bodo razveselili likovnih delavnic na prostem v Jakopičevem sprehajališču parka Tivoli, ki bodo potekale v petek, 14. maja popolne.

Poleg predavanj o sodobni glasbi, na katerih bo predaval tudi KODWO ESHUN (na sliki), znan tudi kot DJ, sicer eden najbolj pronicljivih piscev o sodobni elektronski glasbi, tudi avtor knjige More Brilliant Than the Sun: Adventures in Sonic Fiction, je od 17. aprila na voljo tudi Codeep VJ delavnica, ki je na sodobni glasbeni in klubski sceni razmeroma nova oblika izraza. Združuje dva akterja ? DJ-ja, ki skrbi za zvočno podlago, in t.i. VJ-ja, ki prispeva vizualno okolje. Delavnice v okviru Festivala pomladi bodo predvsem praktične, saj se bodo udeleženci srečali s praktičnimi vprašanji in problemi, preučevali nove možnosti, ki jih ponuja sodobna tehnologija. Pridobljeno znanje na nizu delavnic pa bo mogoče tudi dejansko uporabiti v sklopu dogajanj na Festivalu pomladi.

Več na: www.festivalpomladi.com