v rubriki dogodki:
.. / / / 26.10.2009 20:46

Marc Ribot's Ceramic Dog v Cankarjevem domu

Marc Ribot predstavlja redno skupino, naslednico godb, ki so jih igrali Rootless Cosmopolitans, Shrek in Los Cubanos Postizos, prav vsi videni v Ljubljani, ponovno pa v Cankarjevem domu v torek, 27. oktobra. Tokrat tudi s posebno gostjo, ki je kot 15-letnica zaslovela v filmu Stranger Than Paradise Jima Jarmuscha, pozneje pa sodelovala z več glasbenimi in filmskimi ustvarjalci.

Party Intellectuals je prvi album zasedbe Ceramic Dog, ki združuje energijo dveh newyorških umetnikov – kitarista/vokalista Marca Ribota (Tom Waits, John Zorn, Robert Plant, T-Bone Burnett, Marianne Faithful, Lounge Lizards, Elvis Costello), basista Shahzada Ismailyja (Laurie Anderson, Will Oldham, Jolie Holland, Secret Chiefs 3) in genialnega bobnarja indi/eksperimentalne glasbe Chesa Smitha (Xiu Xiu, Secret Chiefs 3 Trio Convulsant Trevorja Dunna) z zahodne obale. Mednarodno proslavljeni Ribot je samosvoj kitarist, ki ga oplajajo različni žanri in zvrsti: med drugim rock, jazz, punk, latino, soul, no-wave, avantgarda in noise. Ceramic Dog vse usmeritve povzema ter na naelektrenem albumu Party Intelectuals slogu dodaja eksperimentalnost indie/elektronike Ismailyja in Smitha.

Skupino Ceramic Dog je Ribot ustanovil v evforiji po 11. septembru, ko so vsi začeli razmišljati o resnično pomembnih stvareh v življenju in uresničevati skrite sanje. Odločil se je pomesti z vsemi vezaji, ki so obvladovali njegove prejšnje projekte: punk-latino zasedbe Cubanos Postizos, punk-eksperimentalen slog sestava Shrek, punk-Albert Ayler projekta Spiritual Unity. Več let je trajalo, preden je Ribot v Chesu Smithu in Shahzadu Ismailyju našel ritem sekcijo z energijo, ki bi zadovoljila njegove želje. Ribot pove: »To je prvič od srednje šole, da sem znova v pravem rock bendu. Dejansko vadimo samo za lastno zabavo, pa čeprav sploh nimamo nastopov.«

Ime Ceramic Dog prihaja iz francoskega izraza »chien de faïence«, ki pomeni otrpel zaradi čustev – kot naježeni psi tik preden se spopadejo, ali ljubimca, ki sta se hipnotizirala s pogledom. V živih nastopih, kot tudi na albumu, si zasedba prizadeva za to intenzivnost, ustvarjajoč hipnotične trenutke zamaknjenosti, silovite neobrzdanosti, nasilja, idiotizma, lepote; skratka– čistega rock n' rolla.

Za Cankarjev dom

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

Marc Ribo /vir: Cankarjev dom - thumbnail

Marc Ribo /vir: Cankarjev dom