v rubriki dogodki:
.. / / / 18.05.2009 00:43

Strune akustično v Zlatem zobu

V etno klubu Zlati zob, nam bodo v torek, 19. maja postregli z zasedbo Strune.

Snežana Gjorgjievska (vokal, tamburin), Katinka Dimkaroska (tapan, spremljevalni vokal), Damir Rasiewicz (kontrabas), Branko Orlič (kitara), Narcis Dalihović (violina) in Žarko Vojinović (harmonika) so člani skupine, ki že od začetka (1996) neguje makedonsko tradicionalno glasbo, pa tudi ljudsko glasbo drugih narodov (balkanskih, ruskega, izraelskega, turškega,...).

Za makedonsko glasbo so se odločili zaradi izrazito privlačnih harmonij (mešanje krščanske in islamske kulture je pustilo sledove tudi v g1asbi) ter skoraj neomejenega bogastva ritmov (5/8, 7/8, 9/8, 11/16, 13/8, 25/16…),
Strune imajo za seboj že kar nekaj uspešnih nastopov doma in v tujini. Še posebej ponosni so na udeležbo na treh festivalih: Skopskem in Ohridskem poletju ter bitolskem Interfestu. Na slednjem so bila prva etno zasedba, ki se je udeležila tega festivala klasične glasbe. Posneli so 3 zgoščenke. Za drugo je pravice odkupila založniška hiša ARC World Music. Tako so strune delček makedonskega glasbenega izročila posredovale celemu svetu. Glasbo že od začetka izvajajo izključno na akustičnih inštrumentih pa tudi brez ozvočenja.

Za Zlati zob

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

Strune /vir: Zlati zob - thumbnail

Strune /vir: Zlati zob