v rubriki dogodki:
.. / / / 12.12.2004

Liquid Grooves: NU:TONE

Liquid Grooves vas 18. decembra v K4 vabi na noč tekočega, sončnega in ne-težkega drum and bassa, odpravili pa se bomo po zvokih Marcusa Intalexa, Calibra, Ronija Sizea ter drugih velikanov ekstremno plesnega ter pretežno lahko prebavljivega bobenbasa. Osrednji gost decembrskega Liquid Grooves dogodka bo angleški DJ Nu:Tone.

Nu:Tone je Dan Gresham, letnik '76, mlad in eden najprodornejših umetnikov založbe Hospital. Je eden tistih, ki so ustvarjali glasbo pred drum and bassom; klavirja se je pričel učiti pri osmih, pel v zboru, ob tem igral na orgle (od cerkvenih do Hammonda), med klasičnimi glasbili pa obvlada še kontrabas in saksofon. Sprva sta ga vlekla jazz in funk, za bobenbas pa ga je navdušil brat Matt z albumom Music Box Ronija Sizea..

Na univerzi Durham je študiral glasbo in jo tudi predvajal na študentskem radiu; sredi njegove oddaje je, navdušen nad funk komadom The Worm, v studio prišel John B., ki je prav tako bil študent in DJ istega radia. Njuno glasbeni sookus za zvoke med soulom, funkom, jazzom ter drum and bassom se je nadaljeval tudi na Substance večerih Johna B.-ja, kjer je vrtel tudi Nu:Tone. Svojo računalniško glasbeno produkcijo (na kateri vztraja desetletje) je sprva pilil v Johnovem studiu, na B.-jevih založbah Beta in Chihuahua pa so izšli tudi Danovi prvi komadi.

Pod imenom Danism (polovica Liquid People) ste morda slišali njegove soula polne house izdelke, Dan pa se je vseeno bolj posvetil izdajam za študijskega kolega in učenju produkcije. Temu je sledil zagon svoje založbe Brand.Nu, na kateri so ob njegovih vinilih izšli še (njegov mlajši brat) Logistics ter Commix - trojka, ki jih najbolje opiše naslov njihovega zadnjega EP-ja - Future Sounds Of Cambridge.

Ta je izšel na Hospital Recordings, h kateri je Nu:Tone pristopil lani junija. Nad njegovim demom so bili tolikanj navdušeni, da so mu ponudili ekskluzivno pogodbo z Bolnišnico za njegove avtorske komade. Od tedaj je, za Hospital in naokrog, remiksal niz znanih (Roni Size, London Electricity, Lenny Fontana) ter s svojim zvokom očaral tudi velikega Fabia, čigar seti tekočega bobenbasa vsebujejo nov Nu:Toneov komad ali remiks.

Za založbo je - v začetku '04 - zmiksal tudi tretjo v seriji predstavitvenih zgoščenk Hospital Mix 3, ki da slišati, čemu sloves - že na sami založbi, ki preferira sončen ali melanholičen, vendar vedno pretočen in plesen bobenbas, ima dovolj snovi za tkanje liquidnih sanj. Z izborom, ki se na živih nastopih omejujejo samo na lasten okus, pa nas čaka parada nasmehov. Prav te dni dokončuje svoj prvi album Brave Nu World, prvi single z njega 3 Bags Full pa izide okoli božiča. Pred tem bomo imeli priložnost, da novotvorbe slišimo v živo, izpod prstov samega tvorca, v K4 v soboto, 18. decembra 2004, od 22h naprej.

Liquid room:

NU:TONE (Hospital rec. / Anglija)

Lekke (Euro dn'b / Hrvaška)

Plankton (Illegal kru)

Le On (Brejkschnitta)

Vizualije:

vj707 (Kiberpipa, K4)

Deepfunk room:

Zhe (Superbrakes, Code.Ep)

Mole (Momentum, Bleeps)

Liquid Groove - thumbnail

Liquid Groove