v rubriki dogodki:
.. / / / 02.04.2003

Noise festival 2003

V Klubu gromka - Metelkova mesto se bo od 10. do 12. aprila odvijal Noise festival 2003 - Festival eksperimentalne glasbe in hrupa, ki obeta predstavitev veliko dobre progresivne elektronske godbe z obilo stranskimi zadevami.

In kaj vse se bo godilo na Noise festivalu 2003, če vas zanima si le oglejte program spodaj še prej pa kaj o nastopajočih.

Bandi:
Ned (Lyon, Francija)
Glasba NED je grda, umazana in nesramna. Sprva nojz pankerski trio se je scasoma navzel zelo razlicnih vplivov in prejsnji zvok zacel bogatiti z bolj dopadljivimi melodijami, rezkimi anti-glasbenimi idejami, elektronskim nazadnjaštvom in rokenrol patino.

Äquatorkälte, G.Las, Discotheque Grönland, Niemand
Äquatorkälte - sferični kitarski drone
G.Las - oriental cut-up/crank electronika Discotheque Grönland - temačen uničujoč ambient
Niemand - video umetniški performans

Shitoba
Slovaški trio se je udeležil Noise festivalu že lansko leto. Z uporabo minimalistične opreme, kaset, elektronike in glasu ustvarjajo glasbeni hrup, ki vas nesramno popraska v ušesih.

7 That Spells
Retro-psihodelicni nojz
Niko Potočnjak: kitara, sampler
Tomislav Kaloušek . električni bas
Stjepan Jureković: bobni

Pod direktnim vplivom japonske sole nojza, katerega kombinirajo z zvokom psihadeličnih skupin iz konca 60-ih, začetka 70-ih (Birth Control, Iron Butterfly, Vanilla Fudge). Igrajo dolge komade, frontman je podoben Beniciju Del Torra iz filma "Fear & Loathing In Las Vegas".

Kunstwerk Gegen Kuststein
"Fleischkrawal Projekt"

music enslave you. enslave your flesh. flesh motivate but the truth is a penetration beyond the veil of the flesh. noise penetrate. noise liberate.

Küpper Busch Junior
Z načinom improvizacije uporabe bobnov, dveh kitar, bas kitare in efektov butajo eksperimentalno noise rock variacijo v ušesa poslušalcev.

Ffliperr
Projekt Brežiških dveh glasbenih aktivistov. Sami pravijo: "Glasbeno uspešno sodelujeva sicer že 8 let (v zasedbah Štefka's Vomit, Dog Eat Hot Dog in Incubator Of Death), a projekt Ffliperr se je rodil šele marca letos. Nastop na Noise festivalu 2003 bo najin prvi nastop pod tem imenom, hkrati pa tudi prve vaje. "Zaigrala" vam bova nekaj viž v retardiranem stilu eksperimentalnega shit-noisa. Na odru se nama mogoče pridruži še tretji član skupine, seveda, če bo do takrat uspešno prebolel hudo drisko, za katero je zbolel pri nočnem kopanju v Savi januarja letos."

DJ Fotar
(Computer chip music, Old skool DIGI 4-channel / multichannel tracker music, Home made D.I.Y. Elektronik / Industrial music, Experimental / Industrial / Digital HardCore bands & projects)

Old skool computer chip music:
Muzika generarirana predvsem z starimi zvočnimi čipi, ki so jih vgrajevali v računalnike kot so Commodore 64 [SID chip - 3 analog channels + DIGI channel], Zx Spectrum 48K [CPU - Beeper], ZX Spectrum 128K [AY chip - 3 channel] , Atari ST [YM chip 3 cannel + DIGI channel], Atari XL/XE [Pookey chip] & MAME [igralni avtomati]. Se pravi melodija je pri tej muziki narejena iz piskov in iz sintetičnih zvokov, ki gredo preko filtrov, vibratorjev, delayev itd... Bass linija pa je narejena z grobimi in raztrganimi zvoki, ki se pa prav naravnost odlično slišijo. "Beat" ali bobni pa so narejeni iz nekakih razmazanih noise efektov, ki dajejo muziki samo malo ritma in še vedno puščajo melodijo v ospredje, kar se vse skupaj zelo zanimivo sliši. Vsi igralci igric na teh 8 bitnih računalnikov se te muzike verjetno še dobro spomnite.

DIGI 4-channel / multichannel tracker music:
Muzika narejena s sempli na računalnikih kot so Amiga in PC. Pri delanju te muzike so se po večini uporabljali tracker programi kot so: ProTracker, OctaMED, FastTracker II, Impulse Tracker, Scream Tracker. Z istimi programi se je delala tudi muzika za igrice na Amigi oz. PCju. Muzka je pa delana tako, da se neke vzorce zvoka "sample" naloži v tracker in se jih potem vnese v določene kanale "tracke" in se jo potem preko tipkovnice (ki služi
kot klaviatura) ali synth-om (preko MIDIja) z pomočjo raznih efektov spravi v melodično ali ritmično gibanje. Zelo fina stvar pri tej muziki pa je, da ima prav tisti specifičen "Tracker" sound, ki me malo spominja na garažni zvok in to ji daje res neko posebnost in underground filing.

Home made D.I.Y. elektronik / industrial music:
Muzika raznih neprofitnih in svobodnih umtnikov, ki iščejo nove smernice in se zelo radi poigravajo z zvoki in vnašajo v muziko še tako nemogoči stvari, ki povečini zelo dobro izpadejo. Svoje izdelke pa izdajajo preko Demo Cdjev, Demo kaset ali preko interneta v stilu D.I.Y.

Experimetal / Industrial / Digital HardCore bands & projects: Tu je mišljeno na muziko malo bolj znanih projektov ali bandov kot so: Tha Art of Noise, Aphex Twin, Atari Teenage Riot, Mouse on Mars ...

Program festivala
Četrtek, 10.04.

18:00 video projekcija: UROTSUKIDOJI 1 "Legend of the overfiend" - jap.
anime
20:00 bolšji sejem rabljenih zapisov zvoka
21:00 Nastopajoči:
- NED (Francija)
- ÄQUATORKÄLTE (Nemčija)
- G.LAS (Nemčija)
- DISCOTHEQUE GRÖNLAND (Nemčija)
- NIEMAND (Nemčija) - video art performance

Petek, 11.04.

18:00 video projekcija: CRANK STURGEON "Trout-Mouthed and Fish Eyed
Leering"
20:00 bolšji sejem rabljenih zapisov zvoka
21:00 Nastopajoči:
- SHITOBA (Slovaška)
- 7 THAT SPELLS (Hrvaška)
- KUNSTWERK GEGEN KUNSTSEIN "Fleischkrawal Projekt" (Ljubljana)
- KÜPPER BUSCH JUNIOR (Domžale)
- FFLIPERR (Brežice)

Sobota, 12.04.

18:00 video projekcija: UROTSUKIDOJI 2 "Legend of the demon womb" - jap.
anime
20:00 bolšji sejem rabljenih zapisov zvoka
21:00 Nastopajoči:
- SIMON JUGOVIC (Ljubljana) - video art & poezija
- ĐOR- (Ljubljana) "Bananas in pijamas" video art
- ANDREAS HAGBERG (Švedska) - poezija
22:00 Nojz fever - Jam session petkovih bendov + gosti

DJ program (10.-12. April)
DJ FOTAR (Bevke)

Razstava (10.-12. April)
RUDI BALOH (Kočevje) "Minimalistična stalinistična fotografija"

Za Noise festival 2003

Gregor Zalaznik - avatar

Gregor Zalaznik

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 15.06.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 233 člankov.