v rubriki dogodki:
.. / / / 14.01.2003

Vikinši večer v Ortu

Ha ha ha, piše se leto 2003, Buba pa še vedno ne kloni. Še več, naprej gre s polno paro. Na prvem januarskem koncertu v sezoni bo Buba slovenski publiki predstavila dva norveška benda We in El Caco. Koncert se bo zgodil v sredo, 22. januarja v Orto Klubu.

Obe skupini, We in El Caco, smo v temle okolišu že opazovali, vendar ne na isti večer. We so leta 1999 gostovali na velenjski Kunigundi, kamor so prispeli pod okriljem kultnih Masters Of Reality. Seveda se na turneji z Mastersi niso znašli po pomoti, ampak predvsem zato, ker so bili vzorni praktikanti njihovega "rikverc" principa in so obenem spretno stapljali staro z novejšim.

No, ne rabiš ravno diplome s Harvarda, da iz naslova EP-ja From The Spaceways ali pa denimo komada 1971 razbereš, kam norveški "we are We" hodijo po ozimnico. S težo devetdesetih in občutji sedemdesetih so skonstruirali moderen hard rock, ki so ga uspešno razsipali po vseh večjih skandinavskih festivalih, baje pa so jim skandirali tudi že na Otoku.

Zadnja plošča četverca We precej dvoumne nomenklature Dinosauric Futurobic je izšla lani pri novem okrajnem skrbniku, založbi Black Ballon Records. Pri istem založniku in v istem Oslu prebivajo trije člani zasedbe El Caco, ki jim v ruralnem glasbenem žargonu ljubkovalno pravimo kar "pojoči kakci". Kakci so do danes obelodanili vsega eno zaresno ploščo - Viva -, nekakšno zlitino blestečih utrinkov Kiss, Alice In Chains, Nebule ter Queens Of The Stone Age, če si dovolimo malce umetniške pavšalnosti. Kdor morda misli, da niso dovolj ostri, naj si le zapomni, da pevec in basist benda El Caco sliši na ime Osa. Z velikim o, lepo prosim.

Pa še to. Po mnenju mnogih muzikologov se v zadnjih letih prav v Skandinaviji kleše najbolj žlahtna glasba. Zatorej, naredimo to deželo (vsaj za en večer) vikinško!

Robl Kakčar

We on tour - thumbnail

We on tour