v rubriki dogodki:
.. / / / 25.05.2004

NoMeansNo v Ljubljani

Po treh letih nas bo v sredo, 16. junija, v Gala hali na Metelkovi, ponovno obiskala ena pomembnejsih in bolj priljubljenih kanadskih alternativnih zasedb - seveda, to so NoMeansNo. Skupina letos obhaja natanko četrt stoletja delovanja, zato so ob tej obletnici (pri založbi Wrong) izdali zbirko z naslovom The People's Choice, sestavljeno iz najbolj zaželenih skladb po izboru njihovih vnetih privržencev.

Teh ne manjka tudi v naših predelih, saj se NoMeansNo ustavijo v Sloveniji praviloma na sleherni evropski turneji. Zaradi resnično spoštljivega jubileja se zdi skorajšnji povratek v Ljubljano še toliko primernejši.

NoMeansNo sta osnovala brata John (bobni) in Rob Wright (glas, bas) konec sedemdesetih let. Prvo ploščo sta posnela sama in jo "posvetila" mami, s kitaristom Andyjem Kerrom pa so družno usekali na plošči Sex Mad iz leta 1986, ki je vse do danes obveljala za temeljno delo skupine. Z njo je trio padel v objem Biafrove Alternative Tentacles, založbe, ki jim je utrla pot v širni svet in so ji ostali zvesti celo vrsto let. Prvo neposredno srečanje z NMN se je pripetilo leta 1988, z razburkanim koncertom v menzi Študentskega naselja, ko so izvajali žagaški punk s Sex Mad, ter nekaj daljših, malodane epskih pesmi z mini albuma The Day Everything Became Nothing. Do izteka osemdesetih let so NMN nadaljevali s progresivnim hardcorom, nemalokrat prepojenim z izvlečki jazza, funka ter hard rocka, in zajedljivimi besedili se na dveh ključnih ploščah, Small Parts Isolated And Destroyed ter Wrong. Na začetku devetdesetih je skupino zapustil Kerr, brata Wright pa sta se začasno preselila na ?hokejski? oddelek z nazivom Hanson Brothers. Zatem sta skupaj s preostankom Hansonov najprej posnela zloglasno Why Do They Call Me Mr. Happy?. Z venomer izbrušenim, razpoznavnim slogom, so NMN napolnili tudi deveti studijski album No One izpred štirih let, koder so značilni glasbeni razpon morda se najbolje ponazorili z dvema zaporednima priredbama - Bitches Brew Milesa Davisa in Beat On The Brat ?bratov? Ramones. Vzemite ju kakor hočete; nekaj svoje privlačne robustnosti dolgujejo Tom Holliston, Rob ter John prav gotovo žlahtnemu smislu za humor.

Koncert NMN bodo odprli ljubljanski ?brivci? InTimN FrIZuRrn, ki bodo strigli raznolike zvočne štrene. Sprva so bile v bendu tri pričeske, sedaj so že nekaj časa štiri. Njihovi demo ondulaciji se glasita Coitus Interuptus in The Funky Side Of The Evolution, narejeni pa sta bili v salonu Radia Student. Pobje so opravili ze nekaj stilističnih preizkušenj v živo (mdr. so igrali na 34. obletnici Radia Študent), trenutno pa se izdatno posvečajo friziranju prvenca.

 - thumbnail