v rubriki dogodki:
.. / / / 11.05.2010 11:29

Nouvelle Vague v četrtek, 13. maja v Kino Šiška

Po neskončnih svetovnih turnejah in razprodanih koncertih končno tudi v Sloveniji!. Ste pripravljeni na new wave in punk uspešnice iz osemdesetih – v bossa-nova stilu?

Francoska zasedba NOUVELLE VAGUE je s svojim prvim albumom, naslovljenim preprosto Nouvelle Vague (2004, Peacefrog) iz naftalina potegnila subjektiven izbor alter-hitov iz osemdesetih in jim vdahnila novo življenje – v bossa nova maniri. Koncept je požel nemalo odobravanja širom sveta in spet smo zaplesali na Guns of Brixton (The Clash), Love Will Tear Us Apart (Joy Division), Just Can’t Get Enough (Depeche Mode), Making Plans For Nigel (XTC), Too Drunk To Fuck (Dead Kennedys)... Plejada brhkih pevk je interpretirala komade iz neke druge ere, in sicer tako, da originalov niso nikoli slišale. Rezultat je bil seksi, svež, unikaten. Če k temu dodamo še zelo pogosto uporabo njihovih verzij v TV oglasih in oddajah ter nenehne turneje po vsem svetu, dobimo uspešno formulo – tako zelo, da so se jo Nouvelle Vague odločili ponavljati. Rezultat: skoraj milijon prodanih nosilcev zvoka.

Na drugem albumu Bande A Part (2006, Peacefrog) tako - med drugimi - uživamo v verzijah ‘Ever Fallen in Love’ (Buzzcocks), "Blue Monday" (New Order), "The Killing Moon" (Echo & the Bunnymen) in "Heart of Glass" (Blondie).

Vodji projekta Marc Collin in Olivier Libaux sta se na tretjem albumu, naslovljenem preprosto ‘3’ (2009, Peacefrog) odločila koncept nadgraditi s pomočjo nekaterih slavnih imen iz ‘tistih’ časov. Odločitev je bila še kako logična, saj so mnogi originalni avtorji izrazili naklonjenost francoski zasedbi. In tako je bil prvi single s tega albuma velika uspešnica DEPECHE MODE ‘Master and Servant’ iz leta 1984, ki jo poje Melanie Pain, avtor skladbe MARTIN GORE pa je prispeval spremljevalne vokale. Poleg tega na plošči gostujejo še Ian McCulloch (Echo&the Bunnymen), Terry Hall (Specials/Fun Boy Three), Barry Adamson (Magazine) in druge legende iz osemdesetih.

Z zadnjim albumom so se Nouvelle Vague nekolko odmaknili od aranžmajev v bossa nova stilu in jih zamenjali za country in bluegrass (‘Road To Nowhere’, v originalu Talking Heads) in celo blues (Gary Numanova skladba ‘Metal’). Izbor sta Collin in Ribaux razširila še s simpatičnimi verzijami ‘pop evergreenov’ The Police, Soft Cell, Psychedlic Furs in drugih.

Nouvelle Vague je besedna igra, ki v francoščini pomeni ‘novi val’ in se nanaša tako na francosko filmsko gibanje iz šestdesetih, kot na glasbeno strujo iz osemdesetih, ki je vir njihovega repertoarja. Filmu oz. filmski glasbi je Marc Collin posvetil tudi samostojen projekt Hollywood Mon Amour, v katerem z gostujočimi pevkami (tudi Juliette Lewis!) reinterpretira naslovne teme iz velikih filmskih uspešnic osemdesetih (‘Flashdance’, ‘Ameriški žigolo’, ‘Rocky III’, ‘Škrlatni dež’, ‘Srečen božič, g.Lawrence’..).

NOUVELLE VAGUE bodo v Sloveniji nastopili prvič v CUK Kino Šiška v Ljubljani, in sicer v četrtek 13.5.2010 ob 21h.

Prizorišče: Katedrala
Cena vstopnice: 29 EUR / 32 EUR na dan koncerta

http://www.nouvellevagues.com
http://www.myspace.com/nouvellevague

Ana Lipovšek - avatar

Ana Lipovšek

Zunanji dopisnik ŽVPL, ki je od 02.02.2010 na ŽVPL-u skupaj objavil 19 člankov.

 - thumbnail