v rubriki dogodki:
.. / / / 11.03.2001

Orto klub: 5 Horse Johnson

21. marca se nam bodo v Orto klubu predstavili ameriški hard rock blueserji 5 Horse Johnson, kot predfurači pa bodo oder pred gosti iz ZDA zasedli še domači Holder, ki te dni s svojim prvim videospotom "Daleč stran je sodni dan" kraljujejo na Videospotnicah.

Skupina 5 Horse Johnson je vzklila na ozemlju ameriške zvezne države Ohio, njenih članov pa ni pet, kot bi morda na hitro sklepali, ampak gre za kvartet. Glavnina skupine si je zobe pridno brusila že pred nastankom 5 Horse Johnson leta 1995, ko so grizli in se potili v adrenalinskem rockerskem bendu Gone In Sixty Seconds.

Tam so Eric (vokal/orglice), Brad (vokal/kitara), Steve (bas) in Mike (bobni) pri poslušanju bluesovskih fosilov našli smisel nadaljnega glasbenega delovanja. Prva stvaritev Blues For Henry ('96, Sin Klub) je bila obetavna napoved, da bodo horsi dirjali še hitreje in brcali še močneje. Z drugim albumom Double Down ('98) so presedlali k založbi Small Stone Recordings in zagrešili žlehtnobno bluesovsko dejanje, ki je sprožilo koncertne avanture z Monster Magnet, Johnnyjem Winterjem, R. L. Burnsidom, Juniorjem Kimbroughjem itn.

Odtisi naštetih se skupaj s presnavljanjem ZZ Top, Lynyrd Skynyard, Rolling Stones in Captain Beefheart šopirijo na plošči Fat Black Pussycat ('99). Ta resda učinkuje temno, vendar v striktnem črnskem, se pravi bluesovskem pomenu. Četverka iz Toleda tudi na letošnji The No. 6 Dance goji visokonapetostno kombinacijo prašnega hard rocka in bazičnega bluesa, sami pa svojo glasbo označujejo kot nekakšno zmes med starimi Aerosmith in Howlin' Wolfom.

Še eni belci torej, ki so ponotranjili blues. O pristnosti njihovih "črnih" duš bomo presodili aprila v Orto klubu.

R. DžonsonŠest mladih fantov zbranih pod imenom Holder se v teh za rock'n'roll težkih časih opira na zapuščino velikanov in brez odkrivanja tople vode poskuša nadaljevati rock'n'roll tradicijo. To pa seveda ne pomeni, da bend ne diha s polnimi pljuči. Nasprotno, ko na radiu slišite instrumentalni kvintet, ki ga vodi močan, konkreten in kar je najpomembneje uglašen vokal, se vprašate samo eno:"Le kako to zveni v živo?"

Vse se je začelo pred kakšnimi šestimi leti, ko se je pet prijateljev odločilo uresničiti srednješolske sanje in narediti "rokenrol bend". Polna ušesa Zeppelinov, Stonesov, Muddy Watersa, bratov Allman in ostalih, so botrovala njihovemu igranju in spoznavanju inštrumentov. Njihova študentska leta so bila obenem tudi leta odrskega urjenja.

Ko se odločijo, da se prebijejo v medije se jim na njihovi poti pridruži še Zoran Čalič (ex-Majke). Glasba dobi popolnejšo vsebino, odrski nastopi pa postanejo še bolj energični.

Holder so: Miha Nemanič (vokal, ustna harmonika), Zoran Zlatič (el.kit. Fender Stratocaster), Tomi Gregl (bas Fender Precision), Ivica Gregl (bobni Yamaha), Tomi Horvat (orgle Hammond, el.piano Rhodes), Zoran Čalič (bivši kitarist in komponist hrvaške rock skupine Majke, leta 1998 - najpopularnejši rock band na Hrvaškem). Skupina Holder prihaja iz Brežic, povprečna starost članov je 25 let. Skupina deluje že šest let in ima za sabo že precej odrskih nastopov po vsej Sloveniji!

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

Holder - thumbnail

Holder